12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

V Argentini živeči slovenski publicist in ekonomist dr. Marko Kremžar praznuje 90. rojstni dan

Danes praznuje častitljivih 90 let doktor Marko Kremžar, ki je ena osrednjih osebnosti slovenske politične emigracije. Od leta 1949 živi v Argentini. Deloval je predvsem kot gospodarstvenik in ekonomist, hkrati pa kot eden vodilnih zdomskih politikov, poroča Radio Ognjišče.

 

Kremžar je bil pomemben je tudi kot organizator in pedagog slovenskega srednjega šolstva v slovenski skupnosti v Buenos Airesu. Ob tem je razvil bogato literarno dejavnost. Napisal je vrsto knjig o vprašanjih novejše slovenske zgodovine, državljanske vojne in njenih posledic.

»Dr. Marko Kremžar je eden tistih redkih Slovencev, ki jim je bilo dano preživeti najtežje trenutke slovenske zgodovine – povojno morijo revolucije, in so nato v emigraciji, daleč od doma, naredili velike stvari za Slovence, za ohranitev slovenske individualnosti v daljnem svetu.

Ustvaril je impresiven opus družbene in zgodovinske misli. To življenjsko delo se je napajalo iz več temeljev: najprej iz zgodovinskega spomina in pričevanja, npr. v številnih člankih v reviji Zaveza, ali v knjigi spominov Leto brez sonca, kjer se spominja umika domobrancev, izdajstva Angležev in vrnitve, strahot Škofovih zavodov, kjer je njegovo življenje viselo na nitki … Iz teh spominov je dr. Kremžar zajemal globoko inspiracijo za spoprijem z vsakdanjim življenjem.

Pomembna je njegova misel, ki jo razvija v knjigi Prevrat in spreobrnjenje, da brez resničnega moralnega spreobrnjenja težko spoznamo resnico, tudi zgodovinsko resnico. Naše spoznanje in delovanje sta odvisna od spreobrnitve srca.

Marko Kremžar je, čeprav o tem kajpada ne govori, tudi človek intenzivnega duhovnega življenja: velik pomen pripisuje molitvi za zadoščevanje grehov, zadostilni molitvi za zlo, storjeno v slovenski zgodovini … na kar danes večidel pozabljamo.

Vse to ozadje stoji za Kremžarjevim dolgoletnim spoprijemom z neprijazno zgodovino in delom za Slovence v Argentini. Na znanstvenem področju je posebej pomembna njegova monografija Izhodišča in smer katoliškega družbenega nauka, ki je izjemno aktualna danes in v bodoče, saj nudi krščanski družbeni nauk životvorne odgovore na razne probleme sedanjosti. Danes se večkrat omenja le solidarnost, toda prav tako pomembna načela so tudi subsidiarnost, vzajemnost, pravičnost.

Tako je dr. Kremžar izoblikoval misel o »slovenskem drevesu«, katerega korenine in deblo stoje v domovini, veje pa segajo čez oceane v daljave. To misel je strnil v pesem Slovenija v svetu, ki je postala himna slovenskih emigrantov: Slovenija, moj dom brez mej, ker nosim te s seboj, / kjer rod je moj, kjer sin je tvoj, tam si, Slovenija.

Za vse to smo dr. Kremžarju hvaležni, zato mu Nova Slovenska zaveza ob jubileju kliče v Buenos Aires: Bog vas živi, gospod Marko!« je za radio Ognjišče komentiral dr. Matija Ogrin.

Marko Kremžar je prejel tudi častno priznanje Boruta Meška, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov. V obrazložitvi je komisija zapisala, da si priznanje za življenjsko delo Kremžar zasluži zaradi njegovih poglobljenih, vsestranskih in za demokratizacijo Slovenije pomembnih publicističnih del. »Kljub temu da je večino svojega življenja preživel v Argentini, njegove misli tudi po 70 letih ostajajo predvsem v Sloveniji,« so zapisali. Poudarili so Kremžarjev prispevek k oblikovanju slovenske skupnosti v Argentini in političnemu življenju celotne slovenske politične emigracije.

Svoje kolumne je dolgo časa pisal tudi za tednik Demokracija. Ni skrivnost, da je bil dolga leta tudi avtoriteta članov predvojne SLS v emigraciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine