10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Ustavno sodišče danes še o pritožbah Združene desnice

Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pritožbi kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij o zavrnitvi njihovih kandidatur. Ustavnemu sodišču predlagajo tudi začasno zadržanje volilnih opravil. V stranki so se pritožili že na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

 

Volilne komisije so ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili Združeno desnico. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice – Demokratične stranke dele in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

Pritožbi Združene desnice pa sta uvrščeni na dnevni red današnje seje ustavnega sodišča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine