10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Ustavni sodniki o Kovačičevi pritožbi glede datuma referenduma

Ustavno sodišče bo danes začelo obravnavo pritožbe pobudnika referenduma o zakonu o drugem tiru Vilija Kovačiča na sklep DVK, s katerim je ta za datum ponovljenega glasovanja na referendumu določila 13. maj. Ali bodo sodniki danes sprejeli tudi odločitev, po besedah predsednice sodišča Jadranke Sovdat ni mogoče napovedati.

 

Kovačič se je zoper sklep Državne volilne komisije (DVK) pritožil tako na ustavno kot na vrhovno sodišče, a je slednje pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu.

Poleg sklepa volilne komisije Kovačič na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki govorijo o rokih, v okviru katerih se lahko določa datum referenduma. O tem, do česa se bo ustavno sodišče danes opredeljevalo, Sovdatova v sredo ob predstavitvi lanskega dela sodišča ni govorila, saj gre za odprto zadevo.

Ustavnemu sodišču pobudnik referenduma predlaga, da do končne odločitve zadrži izvajanje sklepa DVK o datumu ponovljenega glasovanja. Sam si prizadeva, da bi glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

S pobudo o združitvi datumov se je sicer Kovačič obrnil tudi na predsednika Boruta Pahorja. V predsednikovem uradu so v sredo v odgovoru Kovačiču zapisali, da tokrat volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati hkrati z referendumom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine