13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Ustavni pravnik Teršek Pikalu in Štefančiču nalil čistega vina: V delovni skupini, katere glavni namen je zaobiti odločitev ustavnega sodišča, ne bo sodeloval!

Težnjam levičarjev, ki ne priznavajo ustavnih odločb, da onemogočijo popolno financiranje javnih šol, ki niso v državni lasti, ni videti konca. Vse to kljub temu, da je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno. V oddaji Studio City na RTV Slovenija je o omenjeni tematiki ponovno spregovoril tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo, ki je poudaril, da je sklical skupino politikov in strokovnjakov, katere glavni namen je najti rešitev v nastali situaciji. Še v isti oddaji pa mu je čistega vina nalil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je poudaril, da sam v tej skupini ne bo sodeloval, saj je popolnoma nesmiselna. “Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti,” je povedal v navezavi na slednje.

 

Medtem, ko so z novim šolskim letom učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice, se okoli odločbe ustavnega sodišča, ki je že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno, še naprej krešejo mnenja. Po tem, ko so v stranki SAB celo napovedali zbiranje podpisov za referendum, ki bi državi omogočil kršenje človekovih pravic na področju financiranja šol v zasebni lasti, se je v oddaji Studio City na RTV Slovenija ponovno oglasil tudi minister za šolstvo, dr. Jernej Pikalo. Ta je znan predvsem po svojem spornem predlogu zakona, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le povečeval segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov, ki pa v državnem zboru julija letos ni bil izglasovan.

Pikalo je v pogovoru z Marcelom Štefančičem Jr. še enkrat znova nakazal, da sam nikakor ne podpira upoštevanja odločbe iz leta 2014, ki izenačuje financiranje javni programov vseh šol. Povedal namreč je: “Nihče ne omejuje pravice staršev, da izobražujejo svoje otroke na način, kot sami mislijo, da je najbolj prav. Govorimo samo o financiranju. Šole se lahko uvajajo. Vprašanje pa je, ali naj bo vsaka od teh šol tudi financirana in seveda do kod.” Ob tem je v navezavi na napoved stranke SAB poudaril, da še sam ne ve, ali se referendum o ustavni odločbi sploh lahko izvede. V nadaljevanju je povedal še, da je že sklical delovno skupino, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. “Sklical sem vse parlamentarne stranke in strokovnjake raznoraznih provinienc, namerno pluralno sestavljen gremi, zato, da vidimo, katere so sploh še možne rešitve/…/Iščemo strokovni in politični konsenz,” je povedal.

Marcel Štefančič Jr. v pogovoru z dr. Jernejem Pikalom (Foto: posnetek zaslona)

Teršek Pikalu nalil čistega vina: Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča
Na popolno zgrešenost Pikalovih potez pa je še v isti oddaji opozoril ugledni ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je praktično vse predhodne izjave šolskega ministra gladko zavrgel v manj kot tridesetih sekundah. Na vprašanje, zakaj je zavrnil sodelovanje v Pikalovi delovni skupini, je namreč odgovoril: “Zato, ker se mi zdi prirejanje, organiziranje takšnih skupin več kot smo nedostojno. Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti. O tem razpravljati v velikem gremiju predstavnikov institucij, fakultet, civilne družbe in tako naprej, to je popoln ´nonses´.” Z omenjeno izjavo je dal Teršek jasno vedeti, da je tudi sam spregledal, da slovenska levica, na čelu z vlado Marjana Šarca in šolskim ministrom, želi na vsak način predvsem zaobiti odločitev ustavnega sodišča iz leta 2014 o izenačitvi financiranja vseh šol, kar dokazuje, da ji je ideološki boj pomembnejši celo od lastnih državljanov.

Rajko Golob

Zadnje novice

Sorodne vsebine