11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ustavni pravnik dr. Jurij Toplak: Ustavno sodišče doseglo novo dno

“Prvič se je zgodilo, da je nek organ odpravil odločbo Ustavnega sodišča RS zaradi kršitve ustavnih pravic. Zadnji dve leti se v strokovni pravniški literaturi množijo kritike Ustavnega sodišča, od danes pa smo v novi dobi, ko drugi organi učijo Ustavno sodišče o ustavnih pravicah,” je v sporočilu zapisal ustavni pravnik dr. Jurij Toplak. 

 

Dr. Toplak opozori, da je informacijska pooblaščenka odpravila odločbo ustavnega sodišča, ki mu je kot profesorju prava onemogočilo dostop do kopij dokumentov, da bi jih objavil na spletni strani fakultete. Kot  piše dr. Toplak, je v odločbi, s katero je odpravila odločbo ustavnega sodišča, informacijska pooblačenka ravnanjeustavnega sodišča označila za “nedopustno omejevanje človekove pravice dostopa do informacij javnega značaja, ki jo izrecno zagotavlja drugi odstavek 39. člena Ustave RS.”

“Kot profesor sem prosil za kopije javnih dokumentov, da bi jih objavil na spletu. ESČP je za takšne dokumente zapisalo, da ‘monopol Ustavnega sodišča nad informacijami predstavlja obliko cenzure’. Ustavno sodišče mi je namesto dokumentov poslalo odločbo, s katero mi je dostop zavrnilo, a jo je informacijska pooblaščenka odpravila,” je še zapisal ustavni pravnik dr. Jurij Toplak ter dodal, da mu je med postopkom na višku Covid-19 pandemije tajništvo Ustavnega sodišča RS celo pisalo, da mu del kopij lahko posreduje, a ne po pošti ali elektronsko, ampak le, če jih osebno pride iskat v stavbo sodišča!?! 

“V času pandemije je pogojevanje, da pridem fizično v stavbo, če želim priti do kopij dokumentov, ki bi jih lahko poslali po elektronski ali navadni pošti, bizarno in zdravstveno nevarno,” je jasen dr. Toplak, ki je za danes, ob 12.30 uri na Zoomu organiziral novinarsko, kjer bo ta priemr predstavil. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine