12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Uspehi slovenske diplomacije pod Janševo vlado ter pod vodstvom zunanjega ministra Logarja: Zakaj molk in dvojni standardi osrednjih medijev?

Slovenska diplomacija pod vlado Janeza Janša in z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem doživlja nov razcvet. Po komaj kaj več kot pol leta vlade, natančneje po 200 dneh vlade, je bera obiskov najvišjih predstavnikov tujih držav, če to primerjamo s Cerarjevo in Šarčevo vlado in upoštevamo, da je bilo večino časa te vlade potovanje zaradi covida-19 oteženo, zavidanja vredna.

 

Slovenska diplomacija pod sedanjo vlado, še zlasti je za to potrebno pohvaliti zunanjega ministra Anžeta Logarja, doživlja nov razcvet. Toda, če ste le konzumenti slovenskih osrednjih medijev, tega vtisa ne morete dobiti, prav nasprotno.

Je temu krivo, ker imajo boljše merilnike, so diplomacije različnih vlad med seboj nesoizmerljive? Poglejmo si na primeru obravnave Blejskega strateškega foruma skozi leta in skozi različne vlade, kaj bi lahko bil razlog.

Letošnji Blejski strateški forum na bistveno višji ravni
Po tem, ko smo vrsto let poslušali, da Blejski strateški forum izgublja na pomenu in so se ga začeli udeleževati predvsem drugo in tretjerazredni politiki in diplomati, je z udeležbo 7 predsednikov vlad letošnji forum dosegel najvišjo raven do zdaj. Od svojega začetka leta 2006 je bil blizu temu uspehu, z obiskom 5 predsednikov vlad le še leta 2007, v času prve Janševe vlade.

Lanskega strateškega foruma, pod prejšnjo vlado, se je udeležila Estonska predsednica in 11 zunanjih ministrov držav. Poleg držav nekdanje Jugoslavije še zunanji ministri Malte, Španije, Turčije, Finske, in Madžarske.

Osrednji mediji so lanski strateški forum pospremili z mislijo, da se po “nekoliko skromnejši udeležbi na najvišjih diplomatskih in političnih ravneh v prejšnjem letu tokratni ponaša s kopico visokih gostov.” Novega “vrha” letos, ko smo bili priča udeležbi sedmih zunanjih ministrov in sedmih predsednikov vlad, niso opazili, so pa obrnili okvir razprave v smer kritik kot so “premalo predstavnikov zahodnih ali jedrnih držav” (kot se je izrazila tudi prvakinja SD – ja, Tanja Fajon) ali “preveč avtoritarnih voditeljev iz vzhoda”, pri čemer s tem niso imeli v mislih Vladimirja Putina ali Lukašenka, ampak Viktorja Orbana and co.

Ko je Donald Tusk obiskal NSI zaradi njegove dvajsetletnice, so mediji poudarjali predvsem njegov odgovor novinarjem, da “približevanje vzhodnim državam“, karkoli že to kot rečeno pomeni, in je v celoti skovanka slovenskih osrednjih medijev in leve politike, “ne sme biti storjeno za ceno svobode medijev in izgube evropskih vrednot”. To sta le dva primera okvirjanja narative na podlagi privzetja dvojnih standardov do različnih vlad, enih za vlado Janeza Janše, drugih za vse druge vlade.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine