14.5 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Uspeh v tujini pravim partijcem preveč smrdi: Kako je Kučan z mrkim pogledom in brez aplavza spremljal nastop legendarnega ansambla bratov Avsenik!

Skoraj ni Slovenca, ki ne bi poznal skladb Na Golici, Tam, kjer murke cveto in Slovenija, od kod lepote tvoje. Legendarni Ansambel bratov Avsenik jih je skupaj z mnogimi drugimi ponesel v Avstrijo, Nemčijo in drugam po Evropi in s tem poskrbel za promocijo naše prelepe države. Kljub temu pa zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan nad njimi nikoli ni bil navdušen, kar dokazuje njegova mimika na koncertu Avsenikov. Še en dokaz več, da partijcem vse, kar je slovensko, še posebej tisto, kar je uspelo v tujini, še danes smrdi. Enako mrko se je Kučan držal ob razglasitvi samostojne Slovenije, ploskanje je prepovedal tudi svoji ženi Štefki Kučan ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini leta 2008, kjer je bil govorec Janez Janša.

V javnosti je znano, da so Avseniki leta 1978 igrali v Beli vili na Brionih tedanjemu predsedniku Titu in predsedniku državnega sveta Hua Kuo Fengu. Kljub več nastopajočim iz nekdanje skupne države Jugoslavije so bili Avseniki tisti, ki so zaradi poskočnosti melodije najbolj dvignili razpoloženje, a očitno tudi to na slovenske partijce ni naredilo pretiranega vtisa. Avseniki so namreč nastopali izven meja Slovenije in podirali uspehe, kar dokazuje tudi podatek, da so v času delovanja izdali okrog 120 plošč in kaset v skupni nakladi več kot 30 milijonov izvodov. Veliko pa pove tudi podatek, da so se od leta 1962 dalje pričeli v tujini ustanavljati klubi njihovih oboževalcev.

Ni vedel, kam z rokami

Posnetek iz leta 1983 ob 30. obletnici delovanja Avsenikov prikazuje, kako ti v hokejski hali na Bledu doživeto igrajo pesem Čar Julijskih Alp. V prvi vrsti je mogoče videti partijsko srenjo, kjer pa nista manjkala niti zakonca Kučan. Vendar pa medtem, ko so Štefka Kučan in drugi v dvorani Avsenikom naklonili aplavz, Milan Kučan tega očitno ni zmogel. Namesto tega je nerodno prestavljal roke in prav videti je bilo, da ne ve, kam bi z njimi.

Mrk izraz Kučana nekoliko spominja na tistega iz 25. junija 1991, ko je bila razglašena samostojna Slovenija. Medtem ko je med prisotnimi izbruhnilo veselje, se je tedanji predsednik predsedstva Republike Slovenije Kučan držal kot na pogrebu, saj samostojna Slovenija zanj nikoli ni bila intimna opcija.

Foto: YouTube

Težko je razumeti reakcijo Kučana na koncertu, glede na to, da Avseniki v svetovnem merilu veljajo za najuspešnejšo slovensko glasbeno skupino. Njihovo kvaliteto pa seveda dokazujejo tuja priznanja za njihov prispevek k razvoju zabavne glasbe in za izvirnost, 31 zlatih plošč, 1 diamantna in 1 platinasta plošča. A očitno to Kučanu ne zadostuje. On ima svoja merila.

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine