24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Umrl Peter Rotar, domnevni morilec Ivana Krambergerja, dobrotnika iz Negove – kdo je v resnici njegov pravi morilec?

Se še spomnite dobrotnika iz Negove in predsedniškega kandidata Ivana Krambergerja? Dobrotnik, inovator in ljudski govornik, znan po svojem legendarnem dimnikarskem klobuku, je znal pritegniti pozornost. Leta 1990 se je potegoval za funkcijo predsednika predsedstva RS, nato pa je ustanovil svojo stranko in z njo nameraval kandidirati na parlamentarnih volitvah 1992. A mu je to preprečila prezgodnja smrt.

 

Zgodilo se je 7. junija 1992, manj kot leto dni po slovenski osamosvojitvi. Tisto popoldne je imel Kramberger govorniški nastop v Jurovskem Dolu, nedaleč od svojega domačega kraja. Njegov nastop so prekinili streli. Na kraj dogodka je s helikopterjem priletel tedanji notranji minister Igor Bavčar, policija pa je prijela Petra Rotarja, ki je krivdo sprva priznal, nato pa je izjavo spremenil in trdil, da ni on morilec. Ne glede na to je bil Rotar na sodišču obsojen na 12 let zapora, vendar je bil po naših podatkih izpuščen predčasno. Kot poročajo mediji, naj bi 68-letni Rotar danes umrl, v petek pa naj bi bil pogreb.

Avtor teh vrstic je leta 2001, ob deveti obletnici atentata na Krambergerja, sodeloval tudi pri nastanku članka o tej temi. Junija tistega leta se je eden od novinarjev Demokracije mudil v Jurovskem Dolu, na kraju, kjer je bil ustreljen Kramberger, ob tem pa srečal moškega, za katerega se je kasneje izkazalo, da je to Peter Rotar. Slednji naj bi si po prihodu iz zapora zgradil novo hišo, kar je sprožilo številne sume o tem, ali je v zameno za priznanje krivde dobil denar. Rotarja smo kasneje poklicali po telefonu in ga vprašali, ali je on morilec. Na to vprašanje je odgovoril negativno.

Vsekakor pa tezo, da je Rotar pravi morilec, izpodbija tudi dokumentarni film »Ivek, kdo te je ubil?«, ki je nastal konec devetdesetih let, njegov avtor pa je Igor Prodnik. Temelji namreč na tezi, da je bil Peter Rotar na usodni dan pijan in da nikakor ne bi mogel zadeti tarče s take razdalje, pač pa je predstavljal le kritje za pravega morilca. Leta 1998 (ali morda 1999) je bil film predvajan tudi v tedanjih prostorih ljubljanske pravne fakultete in je povzročil precej negodovanja med profesorji. Kar morda potrjuje, da je bil pravi morilec zelo verjetno sodelavec SDV, ostrostrelec ter dobro plačan, verjetno je bil tudi dober znanec slovenske globoke države.

Film o Krambergerjevem umoru si lahko v celoti ogledate TUKAJ.

Vsekakor pa je velika škoda, da je Rotar v grob odnesel marsikatero skrivnost, zato bo enigma Kramberger (oz. slovenski JFK) ostala nerazrešena. Vsekakor pa se podobna vprašanja postavljajo tudi v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Kot je znano, so za umor obtožili dr. Milka Noviča, vendar je bila sodba razveljavljena, saj za Novičevo krivdo ni bilo dokazov.

Peter Rotar nekaj let po obsodbi. Krivdo je na sodišču priznal, kasneje pa trdil, da ni morilec. (Foto: printscreen)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine