1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Umrl nekdanji kolumnist Demokracije, sociolog in nekdanji direktor RTVS dr. Janez Jerovšek

Piše: G. B. 
V 93. letu starosti je umrl dr. Janez Jerovšek, sociolog, profesor, nekdanji direktor RTV Slovenija in tudi dolgoletni kolumnist Demokracije. 
Rodil se je 26. novembra 1929 v Jaršah pri Domžalah. Leta 1949 je maturiral na prvi državni gimnaziji v Ljubljani, pet let kasneje pa diplomiral na ljubljanski filozofski fakulteti. Kot štipendist se je izpopolnjeval v ZDA  in Nemčiji, leta 1968 pa je postal docent na FSPN (danes FDV), kjer je bil med prvimi, ki je uvajal zahodni koncept sociologije in menedžmenta.
Leta 1974 je postal žrtev partijskih čistk, saj je bil podobno kot številni “politično neprimerni” profesorji izključen iz fakultete za deset let. Ob demokratičnih spremembah se je tako pridružil demokratičnim silam, saj je bil ustanovni član SDS. V začetku devetdesetih let je bil dve leti generalni direktor RTV Slovenija, nato član in predsednik nadzornega sveta RTVS.
Leta 2000 je bil aktivno udeležen v strokovni skupini Zavoda za oživitev civilne družbe, ki je ocenjevala stanje medijske svobode v Sloveniji. Omenjena skupina je leta 2002 izdala tudi strokovno poročilo o dogajanju v slovenskih medijih v letu 2000.  Tako Jerovšek kot mag. Andrej Aplenc, ki sta sodelovala v tej skupini, sta bila nato tudi dolgoletna kolumnista tednika Demokracija. Jerovšek je kot sociolog zlasti problematiziral javnomnenjske ankete.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine