14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Umrl je Andrej Ocvirk. V Demosovi vladi je kot minister nadomestil Jožeta Mencingerja, ki ni verjel v slovensko osamosvojitev!

V 77. letu je umrl nekdanji politik in gospodarstvenik Andrej Ocvirk, sta v petek poročala spletna portala Svet24 in MMC RTV Slovenija. Ocvirk je bil med drugim eden od podpredsednikov vlade Lojzeta Peterleta, odgovoren za gospodarstvo. Na tem mestu je slaba dva meseca pred slovensko osamosvojitvijo nadomestil ekonomista Jožeta Mencingerja.

Slednji ni verjel v samostojno Slovenijo. Menil je namreč, da je slovensko gospodarstvo preveč vezano na jugoslovansko, da bi lahko preživelo brez južnih trgov. Zgodovina je pokazala, da se je motil. A kljub temu, imajo režimski mediji Mencingerja za ekonomsko referenco pa čeprav o njej očitno nima pojma. Upoštevajo ga seveda zato, ker spada v krog »prvorazrednih« iz Kučanovega Foruma 21.

Posle v osamosvojitveni vladi Lojzeta Peterleta je Andrej Ocvirk  prevzel na začetku maja 1991 in se izpostavil v t. i. vojni za carine, ko je bilo treba pred Jugoslavijo ubraniti nakazila carinskih dajatev v zvezni proračun, navaja RTV Slovenija. Ocvirk je bil po odhodu iz politike med drugim na vodilnih mestih v Slovenskih železarnah, Leku in družbi Radeče papir.

Zgodovinarja in novinarka RTV Slovenija Rosvita Pesek je ob tem na facebooku zapisala:

»Vskočil je takrat, ko so drugi odšli. Dva meseca pred osamosvojitvijo. V Demosovo vlado oz. Izvršni svet Republike Slovenije. Kot član Pučnikovih socialdemokratov (SDSS) je postal podpredsednik, odgovoren za gospodarstvo. Bil je eden redkih, ki je imel tudi beograjsko “izvršno” izkušnjo, saj je bil v 80-ih zvezni minister za energetiko.

In tudi v osamosvojitveni vladi je padlo nanj breme usklajevanja s federalnimi, jugoslovanskimi organi. V vlado sta stopila skupaj z Dušanom… Šešokom (finančni minister) in prva stvar, ki sta jo naredila je bila, da sta ustavila vsa plačila v zvezno blagajno. Ko gre za denar, stvari postanejo resne.

“Dokler smo kar plačevali, ni Slovenije v Beogradu nihče jemal resno. Ko pa ni bilo več priliva iz republiškega proračuna, so spoznali, da gre zares, ” mi je pripovedoval 20 let zatem.

Iz njegove odločnosti je nastala t.i. carinska vojna, njena posledica pa je bila, poleg nastanka nove države – tudi vzporedna finančna osamosvojitev Slovenije.

Ko je gledal nazaj, na čase velikih dejanj, je povedal da se jih rad spominja. Ker smo znali prisluhniti drug drugemu in sprejeti dobro idejo tudi od tistega, ki ni bil iz “naše” stranke.

“Ko se nismo delili na leve in desne, na vaše in naše, in smo res mislili le na dobro naše države Slovenije in da bi bilo dobro vsem ljudem.”

IN MEMORIAM dr. ANDRO OCVIRK (1942 -2019)

#OsamosvojitvenaVlada #Demos #KakoSoGradiliDržavo

V. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine