7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Umik: To so zjutraj podpisali vsi poslanci LMŠ! Začenja se razprava o predlogu imenovanja Marjana Šarca za mandatarja

Poslanci LMŠ so se zjutraj podpisali pod predlog za umik razširitve dnevnega reda današnje izredne seje državnega zbora s točko za razrešitev predsednika državnega zbora. Zasedanje, katerega osrednja točka je izvolitev  Marjana Šarca za predsednika vlade se je pričela ob 10. uri s predlogom za imenovanje nekdanjega komika, kamniškega župana in predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja.

Državni zbor tako danes na izredni seji odloča o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Za razpravo o predlogu so predvidene približno štiri ure in pol, nato pa bodo poslanke in poslanci o kandidatu odločali s tajnim glasovanjem. Predsednik državnega zbora Matej Tonin je predlagal, da bi bila to tudi edina točka, ki bi jo obravnavali danes. To je bilo na začetku seje državnega zbora tudi podprto.

Predlog Šarčeve kandidature za predsednika vlade so v državni zbor vložili poslanci petih strank – LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki se dogovarjajo o oblikovanju prihodnje vlade. Podporo pa so Šarcu napovedali tudi v Levici, s katero je omenjena peterica parafirala sporazum o sodelovanju.

Glede na obljubljene glasove – skupaj omenjene stranke štejejo 52 poslancev – ima Šarec zagotovljeno zadostno število glasov. Če bo izvoljen, bo moral listo ministrskih kandidatov v državni zbor vložiti v 15 dneh. Dobili bomo vlade “globoke države” z že znanimi “starimi obrazi”.

O ministrski ekipi pa naj bi po časovnici, ki so jo pripravili v vodstvu državnega zbora, glasovali predvidoma med 11. in 14. septembrom. Prihodnje koalicijske partnerice se v teh dneh sicer že dogovarjajo o razdelitve resorjev, usklajevanja o tem pa naj bi nadaljevali tudi danes.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine