18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Umazano politikantstvo! Čeprav je bilo glasovanje glede demografskega sklada preloženo, sindikati hujskajo na proteste!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V primeru, da bi bil v četrtek izglasovan predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, so sindikati napovedali referendum. A ne glede ne to, da do glasovanja sploh ni prišlo in jim je vse skupaj padlo v vodo, danes pozivajo k udeležbi na protestu, ki bo potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani. Gre namreč za navadno politikanstvo sindikatov, ne pa za zavzemanje za pravice njihovih članov – in to je tudi edini razlog njihove udeležbe.

Včeraj naj bi v Državnem zboru RS glasovali o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu, pri čemer so sindikati že predhodno napovedali referendum – v primeru, da bi večina potrdila zakon. Zakon o nacionalnem demografskem skladu sicer prinaša preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga v demografski sklad, ki bi v upravljanje dobil še preostale naložbe države. Koalicija se je nato, tudi zaradi pritiskov na poslance stranke DeSUS odločila, da glasovanje prestavi na jesen – a sindikatov to očitno ni zadovoljilo, še vedno se jim zdi, da imajo dobre razloge za udeležbo na današnjem protestu.

Ne glede na dejstvo, da so aktivnosti povezane z izvedbo referenduma zoper zakon o nacionalnem demografskem skladu (ZNDS) ustavljene, vas obveščam, da bo danes protestni shod na Prešernovem trgu v Ljubljani ob 19. uri kljub temu izveden,” pa so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter napovedali, da bodo obravnavane tudi njihove teme.

Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (foto: posnetek zaslona)

Razlog za udeležbo za vse, ki ste se imeli name protesta udeležiti, torej ostaja,” so še poudarili. Več kot očitno je torej, da gre sindikatom zgolj za politikanstvo, kar se je že ničkolikokrat izkazalo. Že pred časom je tudi predsednik vlade Janez Janša sindikate označil za podaljšek levičarske politike – gre jim namreč le za politični boj in ne za izboljšanje stanja. Mimogrede, predsednica ZSSS Lidija Jerkič nam še do danes ni odgovorila kako to, da so se v času epidemije odločili za dvig plač v sindikatu in kako so to pojasnili delavcem, ki so se na račun epidemije znašli v težki življenjski situaciji. Kot ena največjih ideoloških sovražnic aktualne vlade pa istočasno nasprotuje ukrepom vlade, da bi imeli njeni člani višje plače zahvaljujoč spremembi davčnega sistema.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine