3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Umar: Slabša napoved posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah

Slabša gospodarska napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah in obetov do konca leta, ki vplivajo na izvoz in investicije izvoznega sektorja, je pojasnila direktorica Umarja Maja Bednaš. Pri tem je izpostavila slabše napovedi za Nemčijo, ki je pomembna za izvoz.

Gospodarska rast se bo letos umirila na 2,8 odstotka (spomladi so napovedali 3,4-odsotno rast) in bo v prihodnjih dveh letih ostala podobna. “Kazalniki zaupanja v mednarodnem okolju se poslabšujejo že skoraj od začetka lanskega leta, kar negativno vpliva na izvozna naročila in povpraševanje. Obeti so do konca leta slabši, kot smo pričakovali spomladi,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Umarja.

Poleg teh poglavitnih faktorjev, ki sta vplivala na popravek spomladanske napovedi, je izpostavila še objavljen podatek o gospodarski rasti v drugem letošnjem četrtletju. “Rast je bila le 2,5-odstotna in nekoliko nižja od pričakovanj. Poleg umiritve rasti v tržnih storitvah je bil opazen tudi negativen vpliv zalog,” je pojasnila direktorica Umarja.

Objava jesenske gospodarske napovedi je bila sicer sprva predvidena za prihodnji teden, vendar so se zaradi pomena napovedi za delo vlade v sredo na Umarju odločili, da jo objavijo že danes. “Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva, je še vedno solidna in nad povprečjem EU,” je pojasnila Bednaševa.

Negativni dejavniki se bodo najbolj odražali v nižji rasti bruto investicij (v letih 2019 in 2020 za 6,8 odstotka, v letu 2021 za sedem odstotkov) ter občutnejšem negativnem prispevku menjave s tujino (letos -0,5 odstotka, v letih 2020 in 2021 pa -0,2 odstotka), hkrati pa bo rast zasebne potrošnje ostala razmeroma visoka. Letos naj bi se po napovedih okrepila za 3,4 odstotka, prihodnje leto za 2,7 in v letu 2021 za 2,2 odstotka).

Upoštevajoč trenutne napovedi gospodarske rasti v trgovinskih partnericah bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) prihodnje leto ostala podobna. Umar napoveduje, da bo v letu 2020 triodstotna, v letu 2021 pa 2,7-odstotna. Mednarodne institucije za prihodnje leto pričakujejo ponovno nekoliko višjo rast v Nemčiji, temu pa je pri oceni tujega povpraševanja sledil tudi Umar.

K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bo sicer pomembno prispevala domača potrošnja, ki jo bosta podpirala nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih. Te predstavljajo najpomembnejši segment investicijskih dejavnosti, tako letos kot tudi v prihodnjih dveh letih.

Bednaševa letos pričakuje visoko rast zaposlenosti, nato pa umirjanje v prihodnjih dveh letih. Del rasti je pripisala povečanemu prilivu tuje delovne sile, na napoved pa vplivajo tudi demografski dejavniki, saj se zmanjšuje število delovno sposobnih prebivalcev.

Ob tem je pojasnila še “zelo visoke napovedi izvoza za letošnje leto”. Če je bila rast lani 6,6-odstotna, bo letos 7,8-, v prihodnjih dveh letih pa nato pet- oz. 4,8-odstotna. Velik del rasti izvoza namreč predstavlja trgovanje in distribucija farmacevtskih proizvodov, kar zvišuje nominalno vrednost izvoza. Izvoz v večini ostalih skupin se umirja. Inflacija se bo gibala okrog dveh odstotkov.

Med tveganji za uresničitev napovedi prevladujejo negativna tveganja v mednarodnem okolju, nekatera so se v zadnjih mesecih še okrepila. “Pozorno spremljamo, kaj se dogaja v mednarodnem ekonomskem okolju, povezano je predvsem s protekcionističnimi ukrepi in nepredvidljivo gospodarsko politiko ZDA, izstopom Velike Britanije iz EU in počasnejšo kitajsko gospodarsko rastjo,” je dejala direktorica Umarja.

V primeru njihove uresničitve bi bila lahko gospodarska rast še počasnejša od danes objavljene napovedi. T. i. alternativni scenarij za letos predvideva 1,7-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa dvoodstotno. “Še vedno daleč od recesijskih gibanj, ki smo jim bili priča v času krize,” je dodala Bednaševa.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine