6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Ukrepi SDS so balzam za slovensko gospodarstvo

V SDS so prepričani, da je nujno potrebno gospodarstvo davčno in birokratsko razbremeniti, glede na visoko gospodarsko rast pa državljanom zagotoviti višji neto razpoložljivi dohodek, a ne na račun dodatnega obremenjevanja gospodarstva temveč na račun nižjih davkov in nižjih trošarin.

Podpredsednica SDS Jelka Godec, poslanec SDS mag. Marko Pogačnik ter predsednik Odbora za gospodarstvo pri Strokovnem svetu SDS mag. Andrej Vizjak so se na povabilo Združenja Manager v sredo, 11. aprila 2018, sestali z Aleksandrom Zalaznikom, predsednikom Združenja Manager, s Sašo Mrak, izvršno direktorico, in z Enejem Kirnom, strokovni sodelavcem za pravno področje.

Mag. Andrej Vizjak je uvodoma izpostavil, da ima SDS zelo dodelan program ne samo za področje gospodarstva, ampak tudi dela, družine, financ, sociale, zdravstva in tako naprej, skratka vsega, kar na nek način tudi vpliva na gospodarstva, ki je finančni vir za napajanje vseh ostalih podsistemov. Dejal je, da je gospodarstvo treba spoštovati in mu aktivno prisluhniti ter ga upoštevati, kar v SDS počnemo že ves čas.

Nanizal je ključne ukrepe iz programa SDS. Najpomembnejša je zagotovo razbremenitev gospodarstva, tako birokratska kot davčna, je poudaril. Navedel je kopico primerov iz časa, ko je opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo in ministra za delo. Mag. Vizjak je kot nujne označil tudi investicije v prometno, energetsko in informacijsko infrastrukturo.

Mag. Marko Pogačnik je poudaril, da je program SDS jasen in da je stranka v preteklosti že dokazala, da zna uspešno voditi državo. Meni, da je treba gospodarstvu dati več vzpodbud, povečati fleksibilnost trga delovne sile in izboljšati produktivnost podjetij. Opozoril pa je tudi na dejstvo, da bo treba ljudem pojasniti, da zdravstvo ni zastonj, saj zaposleni in njihovi delodajalci letno prispevajo preko 2500 evrov za zdravstveni sistem, večina ljudi pa potem zaradi predolgega čakanja poišče pomoč drugje in storitev dodatno plača.

Jelka Godec je spregovorila o katastrofalnem zdravstvenem sistemu, ki prvo kot prvo potrebuje več reda in boljšo organizacijo ter predvsem bolj racionalno rabo javnih sredstev. Opozorila pa je tudi na zastarelost slovenskega šolskega sistema, ki se ne prilagaja potrebam trga dela v prihodnosti, predvsem pa ne vzpodbuja nadarjenih in ne vzgaja v podjetniškem duhu.

Mag. Marko Pogačnik je srečanje z Združenjem Manager ocenil za zelo pozitivno. »Namen današnjega sestanka je bil, da predstavimo program, pogled, kako z gospodarstvom in s financami naprej, na drugi strani smo poslušali, kako vidijo prihodnost slovenskega gospodarstva v Združenju Manager in z zadovoljstvom lahko ob koncu sestanka ugotavljam, da imamo z Združenjem Manager precej podobno razmišljanje in precej podoben program,« je poudaril.

Mag. Pogačnik je prepričan, da je potrebno program SDS, ki temelji na nadaljnjem razvoju gospodarstva, implementirati in da je gospodarstvo tisto, ki lahko Slovenijo potegne v svetlejšo prihodnost. »Predvsem pa se zavedamo tega, da je potrebno glede na visoko gospodarsko rast imeti za prebivalce tudi višje plače, višji neto razpoložljivi dohodek, vendar ne na račun dodatnega obremenjevanja gospodarstva temveč na račun nižjih davkov in nižjih trošarin,« je še izpostavil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine