13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Udeleženec 15. Strateškega foruma Bled Božo Cerar, dolgoletni diplomat: Sedanja vlada dokazuje, da smo spet na zemljevidu mednarodne diplomacije, odmika od jedrne Evrope ni zaslediti

“Moram povedati, da sem tako z udeležbo kot razpravo zelo zadovoljen. Mislim, da je to še en dokaz, da je naša zunanja politika v zadnjih mesecih postala aktivnejša in s tem aktivnejšim in inovativnejšim pristopom tudi privlačna za naše sogovornike v EU. Sama udeležba to dokazuje, ne samo srednje Evrope, ampak tudi zahodnih članic EU. Poleg tega pa smo interesantni tudi za krog držav, ki smo jih gostili v zadnjem času ter tudi sledeči obiski v prihodnjih mesecih. To le dokazuje, da smo spet na zemljevidu mednarodne diplomacije. Upam, da ne bomo ostali le pri besedah, ampak bomo tisto, za kar smo se zavezali, tudi uresničevali,” je, o 15. Strateškem forumu Bled in vlogi Slovenije, povedal udeleženec dogodka in dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar.

 

Slovenska vlada je, pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše in organizatorja prireditve zunanjega ministra Anžeta Logarja, zelo uspešno izpeljala izvedbo 15. Strateškega foruma Bled. O tem priča tudi mednarodna udeležba, ki je bila najvišja v zadnjih sedmih letih. Uspešni izvedbi dogodka pritrjuje tudi dolgoletni diplomat in poznavalec mednarodne politike Božo Cerar. Opozicijska voditeljica stranke SD Tanja Fajon je pred dogodkom povedala, da se Slovenija odmika od jedrnih držav Evropske Unije. S to trditvijo se ne strinja Cerar. Izpostavlja, da se sedanja vlada drži le sprejete strategije zunanje politike, ki jo je v preteklosti sprejel državni zbor. “Skratka, ta sodba je malce preuranjena”, ocenjuje Cerar in dodaja, da odmika od jedrne Evrope ne vidi. “Rekel bi tole, da spremembe v zadnjih tednih, mesecih, kursa odmika od strategije zunanje politike, ne vidim.”

Cerar izpostavlja, da je bil zelo zadovoljen, tako z debato panelov vodij kot zunanjih ministrov. Kljub temu, da leve opozicijske stranke od nastopa sedanje vlade, v slovenski javnosti širijo strah, da se Slovenija odmika od EU, po besedah Cerarja to ne drži. Kot nam je zaupal, je v razpravi voditeljev zaslutil, da je bilo precej pričakovanj, da bi v prihodnje bila Evropska Unija še bolj povezana in poenotena glede ukrepov. Pri tem izpostavlja povezanost članic EU pri izbruhu covid-19: “Moram reči, da sem bil zelo zadovoljen z razpravo na panelu vodij. Lahko povem, da kakšne kritike Evropske Unije ali bežanja od jedra EU nisem zasledil.”

Voditelji so se zavzeli, da bo povezanost in poenotenje med članicami EU zaradi covid-19, večje kot v preteklosti
Božo Cerar opozarja, da je med razpravo na Blejskem strateškem forumu zasledil večjo povezanost med članicami EU zaradi situacije s covid-19. Prvi pomemben korak je EU naredila z ustanovitvijo fonda za preprečitev zaustavljanja gospodarstva članic EU. “Drugi korak pa je, da države članice same sprejemajo ustrezne ukrepe, programe, kako ta sredstva koristno za vsako državo članico uporabiti.”

Razprava na panelu vodij kot razprava zunanjih ministrov sta po besedah Cerarja nakazali, da države srednje in jugovzhodne Evrope pričakujejo, da bo EU v prihodnje bolj slišala njihov glas ter upoštevala in prisluhnila njihovim interesom. Države osrednjega evropskega kontingenta izpostavljajo, da bo njihova vloga pri načrtovanju prihodnjih politik EU veliko bolj aktivna kot do sedaj. “To lahko samo pozdravim. Konec koncev, pasivno članstvo tudi ni dobro. Morejo se kresati predlogi, mnenja in se poenotiti ter to tudi uresničevati.”

Evropska Unija se je v preteklosti velikokrat kritično lotila politik nekaterih nekdanjih držav vzhodnega bloka Evrope. V zadnjih letih je vodeča struja EU najbolj kritična do političnih potez predvsem na Poljskem in Madžarskem. A po mnenju izkušenega poznavalca Evropske Unije, bi morali obstajati enaki standardi in kriteriji za vse članice EU. “Ena stvar se na zahodnem delu Evropske Unije poimenuje drugače kot ta ista  stvar v vzhodnoevropski članici EU,” dodaja Cerar.

Slovenska zunanja politika zadnjih levih vlad ni bila kredibilna 
V pogovoru s Cerarjem smo se dotaknili tudi napak preteklih vlad v umeščanju Slovenije v mednarodni prostor. Dolgoletni diplomat izpostavlja, da v preteklih letih vodenje zunanje politike pod vodstvom Mira Cerarja in Karla Erjavca, ni bilo kredibilno. “Na žalost v preteklih letih je bila nekredibilnost Slovenije v mednarodnih odnosih tisto, kar ji je zmanjševalo ugled v očeh drugih držav in temu primerno je bilo tudi njihovo ravnanje oziroma naša specifika v mednarodnih odnosih.”

Zato sedanjemu ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju ter predsedniku vlade Janezu Janši izraža zadovoljstvo, da, “sta šla brat veljavno zunanje politično deklaracijo. Za zunanjega ministra Logarja lahko rečem, da je eden redkih ministrov, ki je šel to deklaracijo brat in jo pričel tudi uresničevat.” V tej sprejeti deklaraciji, izglasovani z večino v državnem zboru leta 2015, jasno piše, da se bo Slovenija bolj povezovala z državami Srednje Evrope. “V preteklosti se to ni implementiralo, sedaj pa se to enostavno uresničuje. Zato je zelo lepo, da se je strategija po sprejetju pred petimi leti, začela končno uresničevat,” dodaja Cerar.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine