12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

Udbomafija obstaja! Tako sta slovenska in srbska Udba sodelovali proti Janezu Janši, je razkril Božidar Spasić

Da Službi državne varnosti (Udbi) ni ušel nihče, ki ji ni bil povšeči, dokazujejo izpovedi nekdanjih visokih uslužbencev. Nekdanji jugoslovanski obveščevalec Božidar Spasić je za Nova24TV lani ekskluzivno spregovoril o metodah Udbe, o sodelavcih in o ubojih, ki so jih izvajali v imenu državne “varnosti”. Sedaj pa je na televiziji priznal obstoj udbomafije in da sta slovenska in srbska Udba sodelovali proti Janezu Janši. 

 

Spasić, obveščevalec od junija 1979 do konca leta 1992, ko je prišel navzkriž s Službo srbske državne varnosti, je povedal, da se v agenciji niso ukvarjali zgolj z zasebnim delom ali delom s fizičnimi osebami in njihovimi potrebami, kot je na primer iskanje pogrešanih oseb, ampak se je veliko ustanov in veliko posameznikov, povezanih z državo, obrnilo nanje po pomoč, iskali so nasvete, zanimalo jih je, ali pozna nekatere osebe, ki so jih potrebovali, in tako naprej.

Dobili prošnjo za pripravo obremenilnega gradiva zoper Janšo
Na televiziji je Spasić nedavno priznal, da je leta 1992 oziroma leta 1993 organiziral operacijo o Janezu Janši. “Torej, Slovenci so prišli semkaj in me prosili, če bi jim napravil obremenilno gradivo za njega. In mi smo to vse res naredili, jaz pa sem ta material dal naprej …” Na vprašanje, kdo si bili ti Slovenci, ki so se obrnili nanj, je odgovoril, da je šlo za njegove bivše kolege. “Morda ni več pri življenju, imenuje se Milan in tako naprej, on bo že vedel, o čem govorim. Torej Milan …” je dodal Spasić. Ko je dobil vprašanje, ali gre morda za Milana Kučana, je pristavil, da ne, in da ima v mislih Milana Pavlina, torej nekdanjega vodjo oddelka za emigracijo pri takratni Službi državne varnosti (SDV). “In torej, prišli so k meni, Božo, ali lahko to narediš? In mi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči in kar smo vedeli o Janezu Janši. Nato sem jaz odšel in oddal prvi sklop tega gradiva, pri oddaji drugega sklopa so me aretirali, sploh ne Slovenci in Madžari, kamor sem bil namenjen, aretirala me je srbska tajna služba.”

Pri svojem delu je Spasić sodeloval z vsemi republikami in pokrajinami v nekdanji državi, tako da ni čudno, da so ga vsi poznali. Posebno ponosen pa je na to, da je bil generalni sekretar inšpekcije zveznega SUPA v Sloveniji. “S takratnimi sodelavci iz Slovenije smo zelo uspešno ocenili takratno delo profesionalne službe varnosti,” je priznal Spasić. Na vprašanje, kateri so bili njegovi takratni sodelavci v Sloveniji, je Spasić odgovoril: “Mislim, da je takratni vodja Službe državne varnosti, mislim, da je bil prvi minister Vili Mulc. Spomnim se, da je bil on minister, Boris Zore je bil šef, tako imenovani podsekretar za državno varnost, njegov pomočnik pa je bil Milan Tepež. To so vse bili zelo kvalitetni sodelavci. Še veliko bi se jih lahko spomnil, celo sin Staneta Dolanca, mislim Igor Dolanc, je delal in z njim sem se tudi spoznal. Boris Zore je bil postavljen za načelnika ene uprave v Beogradu, v zvezni službi, in sem tudi z njim sodeloval. Sodeloval sem s samim vrhom slovenske službe in sem imel zelo poseben tretma pri njih glede na dejstva in odkritja, ki smo jih imeli z zvezi z Janezom Janšo.”

Slovensko obveščevalno službo opredelil kot najboljšo in najkakovostnejšo pri sodelovanju
Najboljša in najkakovostnejša izkušnja sodelovanja v smislu spremljanja aktivnosti in informacij, ki so jih lahko dobili, je bila slovenska obveščevalna služba. “To je služba, ki so jo vodili ljudje, ki sem jih že prej omenil, in so zelo predano zbirali informacije ter zelo predano skrbeli ne samo za interese Jugoslavije, pač pa tudi za interese Slovenije, da se morda kaj ne bi zgodilo. Morate razumeti, Slovenija je bila na prvem udaru s strani Zahoda, s katerega je prihajala teroristična imigracija. Če ocenim službe, s katerimi sem najbolje sodeloval in s katerimi bi še sodeloval, sta to dve službi, in sicer slovenska in kosovska služba. Služba na Kosovu, ki so jo vodili Albanci kot pripadniki Službe državne varnosti in so bili zelo predani Jugoslaviji. Podobno so bili predani tudi pripadniki Službe državne varnosti, ki so se nahajali v Sloveniji,” je poudaril Spasić.

Večinoma se pa sprašuje glede Janeza Janše
Spasić je med drugim priznal, da je bil njegov zadnji stik s kolegi iz Slovenije s prijateljem Borisom Zoretom. “On je bil načelnik druge uprave, takrat vzpostavljene obveščevalne uprave. Vem, da je klical, ko se je začelo noro bombardiranje v Ljubljani. Vem, da sem videl na posnetkih letala, nisem tega poznal niti se nisem mešal v to. To je za mene temna stran vsega tega. Vem, da me je klical Boris Zore, ker je delal v tej pisarni. Takrat sem bil pri tajnici in je rekla: ‘Boris Zore kliče. Evo, Božo je tukaj.’ Jaz se javim in vprašam: ‘Kje si, Boris?’ In on reče: ‘Pa menda nas ne boste zdaj še bombardirali?’ In potem je bila zveza prekinjena. To je zadnji stik, ki sem ga imel s prijateljem Borisom Zoretom in nikoli več nisem imel stika z operativci ali določenimi ljudmi. Če vam pokažem moja elektronska sporočila, saj mi jih pošiljajo tudi iz Slovenije, e-pošto in pisma, me tudi kaj sprašujejo. Ne vem, kaj je tako atraktivno pri tem, večinoma se pa sprašuje glede Janeza Janše, ker to je alfa in omega celotnega slovenskega interesa. Mislim, da je povsem nepomembno, ker ta stvar je evidentirana in končana. Ne vem, zakaj je še tako zanimiva,” se je vprašal Spasić.

Sorodne vsebine