20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Tudi zakonodajno-pravna služba Državnega zbora RS potrdila: stranka Levica ni opozicijska stranka!

Kot kaže, je prepirov o tem, ali je Levica res opozicijska stranka, konec. Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora RS je namreč potrdila, da Levice ni mogoče imeti za opozicijsko stranko, pač pa ima slednja nadkoalicijski status.

 

Iz dopisa, ki so ga iz zakonodajno-pravne službe poslali predsedniku DZ Dejanu Židanu, je vodja te službe Nataša Voršič sicer pojasnjevala vrstni red poslanskih vprašanj pa tudi status stranke Levica, ki so jo hotele koalicijske stranke razglasiti kar za opozicijo. Kot je zapisala Voršičeva, je zakonodajno-pravna služba že oblikovala mnenje, da poslanske skupine Levice ni mogoče šteti za opozicijsko poslansko skupino. »Okoliščine in elementi presoje se niso spremenile tako, da bi poslanska skupina Levica postala opozicijska poslanska skupina.« To pa tudi vpliva na vrstni red poslanskih vprašanj, kjer se posebej določa prioriteto poslanskih vprašanj iz vrst opozicije. Voršičeva ob tem priznava, da kljub temu ni mogoče Levice nesporno uvrstiti med vladajoče koalicijske poslanske skupine, zato gre za »pravno neurejen primer« oz. pravno praznino, ki jo je treba zapolniti ob upoštevanju namena (smisla) obstoječe ureditve instituta poslanskih vprašanj. Ker takšen status povzroča težave s tolmačenjem poslovnika DZ, kjer bi lahko nastale nedopustne posledice, se poslanski skupini Levica v tem primeru z uporabo analogije prizna poseben status pri postavljanju poslanskih vprašanj, »kar pomeni uporabo formule 3+1+1«.

Povedano drugače: dopis zakonodajno-pravne službe samo potrjuje, da je stranka Levica v resnici nadkoalicijska stranka in nikakor ne opozicija, kot nas hočejo prepričati vladajoči neokomunisti, ki si želijo na račun tovrstnih proceduralnih zvijač polastiti še več oblasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine