7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Tudi tukaj je Srbija! Ministrica za delo, družino in socialne zadeve podpisala protokol za izvajanje sporazuma o zaposlovanju srbskih državljanov v Sloveniji

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je s srbskim kolegom Zoranom Đorđevićem podpisala protokol za izvajanje sporazuma med Slovenijo in Srbijo o zaposlovanju srbskih državljanov v Sloveniji. Sporazum je njena predhodnica podpisala februarja. V Sloveniji naj bi se letos zaposlilo okoli 4000 srbskih delavcev oz. tretjino več kot lani.

 

Kot je ob tem poudarila Klampferjeva, potrebe slovenskega gospodarstva v nekaterih panogah, kot je denimo turizem, v zadnjih letih presegajo zmožnosti domačega trga delovne sile. “In čeprav nas lahko dejstvo, da so možnosti za zaposlitev slovenskih državljanov, zlasti mladih, znova zelo dobre in na predkrizni ravni, veseli, je prav, da kot država stopimo nasproti podjetjem, ki v Sloveniji ne morejo zadostiti svojim potrebam po kadrih,” je dodala.

Podoben sporazum je Slovenija sklenila tudi z Bosno in Hercegovino. Izkušnje z njim so po ministričinih besedah dobre, zato ocenjuje, da se bo tudi zaradi poenostavljenih in bolje urejenih formalnih postopkov do konca letošnjega leta v Sloveniji zaposlilo okoli 4000 državljanov Srbije, kar bi pomenilo tretjino več kot lani.

“S kolegom Zoranom Đorđevićem sva tako naredila korak naprej v dobrem sodelovanju obeh držav na področju gospodarstva in sociale. Tudi to dejanje potrjuje moje prepričanje, da je Slovenija odprta država, ki razume potrebe okolja, katerega del je, in išče priložnosti za razvoj tudi v hitrejšem odzivanju na spremembe,” je še poudarila ministrica, ki se je ob robu srečanja udeležila tudi delovnega zajtrka Srbsko-slovenskega poslovnega kluba Slovenija.

Podpis protokola je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pozdravil tudi Đorđević, ki je dejal, da želijo z njim predvsem pravno zaščititi srbske delavce v Sloveniji. Sporazum po njegovih besedah predstavlja dodatno okrepitev že tako dobrega sodelovanja med državama.

Pobudo za sklenitev sporazuma je slovenska vlada sprejela decembra 2017, nato pa ga je parlamentarni odbor za zunanjo politiko januarja letos potrdil. Sporazum je z Đorđevićem februarja ob robu obiska srbske premierke Ane Brnabić v Sloveniji podpisala tedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Dokument med drugim določa ključne elemente, kot so pogoji in obseg zaposlovanja srbskih državljanov v Sloveniji, pogoje in postopke za izdajo delovnih dovoljenj ter obveznosti in dolžnosti delodajalcev in delavcev.

No, naši viri omenjeni podpis komentirajo, da očitno ni dovolj, da je župan slovenske prestolnice doma iz Srbije …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine