7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Tudi Tanja Fajon v zapisu za javnost priznala, da je opozicija šibka in razdrobljena

Piše: Nina Žoher (Nova24tv.si)

Predsednico stranke SD Tanjo Fajon očitno zelo skrbi zadeva okrog vložitve nezaupnice. Na uradni spletni strani Socialnih demokratov je namreč objavila zapis z naslovom “Verjamem, da mora ostati opozicija trdna in povezana“, v katerem je priznala, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih. 

“Dogajanje v DeSUSu nas skrbi. Na tak način je težko nadaljevati skupni proces. In očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih. Zato sem partnerjem v KUL danes predlagala, da na novo opredelimo strategijo o nadaljnjih korakih,” je evropska poslanka Tanja Fajon zapisala uvodoma, nato pa je pripisala, kako naj bi vlada izrazito izgubljala zaupanje. “Velika večina javnosti je ne podpira, a s KUL alternativo do danes nismo uspeli zbrati zadostne večine, kar pomeni, da je razdeljenost Slovenije še vedno prevelika.”

“Socialni demokrati smo si resnično prizadevali, da bi glasovanje o konstruktivni nezaupnici izpeljali čim prej. Ni šlo za nagajanje predsedniku vlade ali le za preštevanje glasov. Želeli smo, da se naše vrednote in stališča izrazijo javno ter do javnosti odgovorno izrazijo. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje,” je dejala in med drugim dodala, da naj bi v zadnjih mesecih znotraj KUL uskladili vrsto programskih alternativ, začrtali smernice za drugačno upravljanje z državo. “Smo pa tudi zamajali vlado, ki slabi demokracijo, ruši pravno državo in krha ugled Slovenije na tujem. To je pomen preboj, ki bi lahko rezultiral v predčasnih volitvah. Te bi bile najboljša možnost za politike, predvsem pa za ljudi.”

Lastne interese postavili pred skupne
Čeprav želi Fajonova ustvariti vtis, da je stranka SD močna in pripravljena na vse, je sodeč po javnomnenjskih anketah mogoče videti, da ta vedno bolj izgublja na podpori odkar je prišlo do menjave vodstva. Fajonova se namreč za razliko od poslanca Janija Prednika zavzema za zrušitev Janše za vsako ceno, ne da bi prej pomislila, kaj lahko to prinese stranki. Prednik ji je dal vedeti, da je sicer povezovanje v opoziciji primerno, a ne za ceno lastne identitete. Glede na to, da kljub spremembi misije, ni prišlo do preboja, je jasno, da je vse skupaj povsem zgrešeno. KUL-ovci namreč nimajo idej, konkretnega programa za sodelovanje pa prav tako ne. Čeprav so ljudi prepričevali, kako enotni so, je temu stežka kdo verjel, prav tako pa je konec koncev sama zatrdila, da so lastne interese postavili pred skupne. To, da so se poslanci stranke DeSUS poenotili, Fajonovi zagotovo ni po volji. Sicer res niso še jasno povedali na katerem bregu stojijo, je pa na drugi strani jasno, da nekateri tako zlahka ne požrejo svoje besede za razliko od drugih.

Celotno izjavo Tanje Fajon si preberite spodaj:

 

Dogajanje v DeSUSu nas skrbi. Na tak način je težko nadaljevati skupni proces. In očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih.

Zato sem partnerjem v KUL danes predlagala, da na novo opredelimo strategijo o nadaljnjih korakih.

Vlada zelo izrazito izgublja zaupanje. Velika večina javnosti je ne podpira, a s KUL alternativo do danes nismo uspeli zbrati zadostne večine, kar pomeni, da je razdeljenost Slovenije še vedno prevelika.

Socialni demokrati smo si resnično prizadevali, da bi glasovanje o konstruktivni nezaupnici izpeljali čim prej. Ni šlo za nagajanje predsedniku vlade ali le za preštevanje glasov. Želeli smo, da se naše vrednote in stališča izrazijo javno ter do javnosti odgovorno. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje.

Socialni demokrati bomo kot močna in verodostojna opozicijska stranka nadaljevali z vlaganjem predlogov in razvojem strategije za blažitev socialnih ter ekonomskih posledic epidemije. Sodelovali bomo z opozicijo pri opozarjanju na škodljiva in nedopustna ravnanja te vlade.

V zadnjih mesecih smo znotraj KUL uskladili vrsto programskih alternativ, začrtali smernice za drugačno upravljanje z državo.

Smo pa tudi zamajali vlado, ki slabi demokracijo, ruši pravno državo in krha ugled Slovenije na tujem.

To je pomemben preboj, ki bi lahko rezultiral v predčasnih volitvah. Te bi bile najboljša možnost za politike, predvsem pa za ljudi.

Verjamem, da bomo SD z dejanji in doslednostjo prepričali ljudi. Kot predsednica bom ravnala odgovorno ter iskreno v interesu napredka države in državljanov. To tudi pomeni, da bom še naprej pripravljena za dialog in sodelovanje z vsemi, ki si prizadevajo za močno, odprto in napredno Slovenije.

Verjamem, da mora opozicija ostati trdna in povezana. Poglabljanje delitev in razdrobljenost ne koristi nikomur.

Četudi nam ne bi uspelo zamenjati te vlade, pa ji zagotovo ne bomo dovolili, da nas še globlje razdeli. Trend ustrahovanja, sovraštva in nezaupanja bomo obrnili s trdim delom. Ne bo se zgodilo čez noč, proces bo dolgotrajen. A obnovili bomo zaupanje v politiko in spet prebudili prave vrednote.

Socialni demokrati smo iz meseca v mesec bolj pripravljeni. Pripravljeni pa so tudi ljudje.

Verjamem, da je drugače mogoče.

Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov

Zadnje novice

Sorodne vsebine