17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Tudi poslanka LMŠ, podpredsednica državnega zbora Tina Heferle podpira vojno proti gospodarstvu: Poglejte, kaj je objavila sredi noči!

Znotraj LMŠ se očitno odvija bizarna zgodba, saj, kot kaže, niti sami ne vedo, kaj hočejo. Med “nabranimi z vseh vetrov” sta se v LMŠ oblikovala dva pola – eden z Vojmirjem Urlepom na čelu, ki je prepričan, da izjave nekaterih poslancev “ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom”, ter drugi pol, ki mu pripada tudi poslanka LMŠ Tina Heferle in ki se očitno strinja z Levico in njihovo napovedjo vojne Boscarolu, Akrapoviču in ostalim podjetnikom. Vmes pa je izgubljeni Marjan Šarec, premier brez ene ure političnih izkušenj, ki zmedeno miri situacijo, češ: “Vojna med politiko in gospodarstvom ne koristi nikomur. Zato ne škodi tudi česa ne izreči.”

Glede na to, da Marjana Šarca njegovi poslanci ne upoštevajo niti pri tem njegovem predlogu, s katerim naj bi umiril bes gospodarstvenikov, ki so ga povzročili v koalicijski Levici, se sprašujemo, kako bo vodil svoje poslance in celo vlado, če ne more miriti strasti še prej, preden se pravo delo šele začenja? Razklanost v njegovi stranki se tako kaže iz dneva v dan, dovolj slikovit pa je zadnji primer, ko so v koalicijsko pogodbo zapisali “osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine”, zaradi česar so se dvignili na noge podjetniki in tako rekoč vsa slovenska javnost. Svoj lonček so k temu dodali še v stranki Levica, predvsem Luka Mesec in Miha Kordiš, ki razpihujeta nestrpnost do podjetnikov in spodbujata k nasilju, k revolucionarnemu nasilju, k nacionalizaciji, kar je očitno protiustavno, z izjavami, kot je: “Kapitalistično izsiljevanje nacionalnih držav je šolski prikaz omejitev reformističnih politik, kot smo si jih uspeli izboriti v koalicijski pogodbi. Rešitev? Nacionalizacija!” Ob tem je poslanec SDS mag. Branko Grims opozoril, da “z napadi na podjetnike levica očitno protiustavno razpihuje nestrpnost in spodbuja nasilje”, zaradi česar jih je naznanil policiji. Ob vsem tem pa je zanimivo spremljati še razklanost v LMŠ, v kateri se nekateri trudijo miriti situacijo, medtem ko drugi Šarčevi ljudje še podpihujejo Levico – seveda tudi s pomočjo citiranja levičarskega trobila Mladine.

Situacija ni tako nedolžna, sporni stavek so zapisali v koalicijsko pogodbo in to pogodbo podpisali

Vojmir Urlep, ki je na listi LMŠ kandidiral v volilnem okraju Koper II, a se v državni zbor ni prebil, v novi vladi pa naj bi prevzel vlogo koordinatorja med ključnimi ministrstvi, je spregovoril o tem, da “so nekatere reakcije v tem trenutku preuranjene”. V izjavi za medije je Urlep poskušal pomiriti situacijo, rekoč: “Korektno bi bilo, da se najprej vlada konstituira, nato pa se bo predsednik vlade z ustreznimi ministri lahko srečal z vsemi predstavniki gospodarstva ter pojasnil oziroma odgovoril na vprašanja in dvome.” A kot je opozoril že Peter Jančič na svojem portalu, je težava v tem, da “stavka ‘osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine’, niso le izrekli. Zapisali so ga v koalicijsko pogodbo in to pogodbo podpisali. Pogodba med normalnimi ljudmi ni brezvezen list papirja.” Vendar pa naj bi bila po Urlepovem prepričanju koalicijska pogodba nekakšno vodilo za delovanje vlade, vsebovala pa naj bi zgolj usmeritve in smernice. Ob tem je sporni stavek, ki je na noge dvignil gospodarstvenike in tako rekoč vso slovensko javnost, komentiral z besedami: “Če bi z uveljavitvijo takšne usmeritve povzročili veliko škodo gospodarstvu in prizadeli nadaljevanje visoke gospodarske rasti, je ni vlade, ki bi kaj takega sprejela, ker bi to pomenilo bistveno manj sredstev za uveljavljanje vseh ostalih potreb in zavez, ki jih vlada ima.” STA dodaja, da je Urlep še sklenil, da “izjave nekaterih poslancev, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom” in da jih ocenjujejo “kot nesprejemljive in širše družbeno škodljive”.

Odzval pa se je tudi Klub slovenskih podjetnikov, njihov izvršni direktor Goran Novković je Šarcu in njegovi četici predlagal, “da se kot ključni politični predstavniki nemudoma javno opredelite do ekscesnih stališč in pozivov Levice glede povsem zakonitega ravnanja naših članov”. Le nekaj ur po tem pozivu se je na Twitterju oglasila poslanka LMŠ Tina Heferle, ki je prilila olje na ogenj s citiranjem Mladine in Grege Repovža iz članka O Boscarolu: “Ne vidimo nobenega razloga, da bi bili davki na kapital in rente nižji od davkov na dohodek od dela.”

Je Tina Heferle tole tvitnila pri zdravi pameti ali jo je nosila luna? Olje na ogenj je namreč prilila malo pred drugo uro zjutraj! (Vir: Twitter)

Maske poslancem, ki so kandidirali na listi LMŠ, tako ena za drugo padajo. Tokrat jo je izgubila Tina Heferle, ki se je sicer pred volitvami predstavljala s sledečim opisom: “Tako v poslovnem kot zasebnem življenju zagovarja temeljne vrednote, kot so spoštovanje, iskrenost in pošteno delo. Ker jo s stranko Lista Marjana Šarca povezujejo enake vrednote, se je stranki pridružila z namenom, da skupaj z njo prispeva k snovanju boljše prihodnosti za človeka, skupnost, državo.” Glede na njen tvit bi sklepali, da bi se morala pridružiti Levici, saj si očitno z njimi deli “vrednote”. Še toliko bolj zaskrbljujoč in zgovoren je podatek, da je Heferlejeva podpredsednica državnega zbora, na tako uglednem mestu pa ne bi smelo biti prostora za tako skrajne “butlsocialistične ideje.”

Zmeda v LMŠ je očitno popolna, za piko na i pa z igro mačke z mišjo spravljajo Slovence v dvome, komu verjeti, predvsem pa, ali jim sploh zaupati. “No, pa jim verjemi, kar govorijo … V vsakem primeru se je treba pripraviti na najhujše, vsi smo Akrapovič,” je bistvo tega napada na podjetnike dobro povzel eden od uporabnikov Twitterja.

M. S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine