0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Tragično: župnija samo nekaj dni pred božičem ostala brez župnika, slednji umrl na višku življenjskih moči

V teh dneh se v slovenskih župnijah z božično devetdnevnico pripravljajo na božič. A povsod ni veselo. Na včerajšnji dan je brez svojega župnika ostala župnija Šmartno v Tuhinju, kjer je pri svojih 46 letih umrl tamkajšnji duhovnik mag. Simon Lorber.

 

Kot je zapisano na spletni strani ljubljanske nadškofije, je Lorber prejel mašniško posvečenje leta 1997. Kot kaplan je deloval v Starem trgu pri Ložu, kot duhovni pomočnik pa nato v župniji Ljubljana-Polje. Pred desetimi leti je bil imenovan za upravitelja župnije Šmartno v Tuhinju, leta 2016 pa še za soupravitelja župnije Vranja Peč, potem ko je umrl tamkajšnji župnik Štefan Stele, ki so ga nekaj mesecev prej napadli roparji in je dobil udarce v glavo. Letos pa je v soupravo dobil župnijo Sela pri Kamniku, kjer se je upokojil tamkajšnji župnik Danijel Kaštrun. Gre za župnijo, iz katere je doma ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Nenadna smrt razmeroma mladega župnika ni velik udarec samo za župnijo, pač pa tudi za ljubljansko nadškofijo – gre namreč že za četrti primer smrti duhovnika mlajše generacije v zadnjih nekaj letih. Oktobra 2014, praktično takoj po imenovanju Stanislava Zoreta za nadškofa, je namreč umrl župnik na Brezovici pri Ljubljani Jože Gregorič, avgusta 2015 pa še župnik župnije Ljubljana Barje Primož Lavtar, ki je bil, tako kot Lorber, rojen maja 1971. Aprila letos pa je umrl župnik na Homcu 48-letni Lojze Hostnik.

Kot so sporočili iz ljubljanske nadškofije, bo pokojni župnik Simon Lorber od 16. ure naprej ležal v župnijski cerkvi v Šmartnem v Tuhinju. Ob 20.30 se bodo s sveto mašo od njega poslovili dekanijski duhovniki. Jutri, v nedeljo, 23. decembra 2018, bo od 11. ure naprej ležal v župnijski cerkvi v Železnikih, kjer bo ob 14. uri pogrebna sveta maša in po njej pogreb. Rajnega sobrata priporočamo v molitev. Pokojnega duhovnika, žalujoče svojce in župljane župnije Šmartno v Tuhinju priporočajo v molitev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine