10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tožilstvo preganja človeka, ki mu je umirala žena in je razkril podkupovanje na UKC, medtem ko milijardna korupcija v zdravstvu ostaja nedotaknjena!

Na današnjem prvem predobravnavnem naroku v zgodbi s podkupovanjem za preskakovanje čakalnih vrst v UKC Ljubljana sta pred sodnico stopila dva od obdolženih dajanja podkupnin. Iztok Požar je priznal plačilo 20 tisoč evrov podkupnine, ker mu je takrat umirala žena in je bil zanjo pripravljen narediti vse, da bi jo rešil v našem povampirjenem zdravstvenem sistemu. Tudi podkupovanje je razkril sam, zaradi tega pa mu grozi 10-mesečna zaporna kazen. Medtem ko Aleš Miletić danes krivde ni priznal. V prihodnjih dneh bodo pred sodnico stopili še drugi soobtoženi.

Iztok Požar je danes priznal krivdo. Sodnica Nina Drozg Draganič mu bo kazen izrekla 31. januarja. S tožilstvom se Požar in njegova odvetnica Špela Mesesnel nista uspela dogovoriti o kazni. Tožilka Bojana Pogorelec je namreč Požarju ponudila 10 mesecev zaporne kazni, ki bi jo odslužil z družbeno koristnim delom, ter denarno kazen, kar je po prepričanju odvetnice Mesesnelove prestroga kazen, glede na to, da je razkritje prakse podkupovanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zasluga Požarja.

Odvetnica je danes sodnemu senatu predlagala, naj Požarju izreče “le” pogojno kazen. Izpostavila je smrt partnerke in da danes sam skrbi za najstniško hčer. Tožilstvu je očitala licemerstvo in dodala, da “ko gledaš bližnjega, ki ti umira, bi naredil vse, da bi ga rešil, čeprav veš, da je nekaj kaznivo”. Ravnanje svojega klienta je pripisala nedelovanju zdravstvenega sistema, zaradi česar so ljudje sploh iskali načine, kako hitreje priti do zdravnika.

“Namen kaznovanja gotovo ni ta, da bi osebe, ki prijavijo kaznivo dejanje, še same utrpele take posledice, kot če tega ne bi storile. To ni namen države, s tem se storilce odvrača od prijavljanja kaznivih dejanj. Obtoženi je sesul sistem podkupovanja v zdravstvu, zdaj naj gre pa v zapor?” je vprašala odvetnica.

Bodo prišli do velikih rib?

Krivde pa danes ni priznal Miletić, ki mu Specializirano državno tožilstvo očita, da je prvoobtoženemu v tej zadevi Urošu Smiljiču njegovo podjetje izdelalo kaljena stekla za prijatelja ter steklo za kuhinjsko omarico zanj. V zameno naj bi Smiljič nekdanji partnerki Miletića uredil pregled pri želeni zdravnici v UKC Ljubljana. Miletić je danes krivdo zavrnil, češ da ni šlo za podkupnino, saj da njegovo podjetje večkrat podarja odpadno steklo.

Prvoobtoženi Smiljič naj bi v UKC Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade, poroča STA.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine