7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tožba zoper nekdanjo Časarjevo upravo znova v roke sodišča

Po premoru, ki so ga tudi na sodišča prinesle krompirjeve počitnice in prazniki, se sodne dvorane vračajo v običajen pogon. V Ljubljani se bo nadaljevalo sojenje osumljenemu za naročilo umora vodilnega na Kemijskem inštitutu. Nadaljevala se bo obravnava tožbe zoper Dars in znova začela obravnava tožbe zoper nekdanjo upravo Luke Koper in Časarja.

Na sodišče se vrača odškodninska tožba Luke Koper zaradi nakupa deleža v slovaškem podjetju

V sredo se na koprsko okrožno sodišče vrača skoraj 20 milijonov evrov težka odškodninska tožba Luke Koper zoper nekdanjo upravo na čelu z Robertom Časarjem in nekdanje luške nadzornike v zvezi z nakupom deleža v slovaškem podjetju TTI. Luka Koper je leta 2009 za 25,8 milijona evrov kupila 10-odstotni delež holdinga TTI, po mnenju tožeče stranke pa so nekdanji vodilni v Luki omenjen poslovni delež bistveno preplačali. Poleg uprave so tožili že nadzornike zaradi domnevno premajhne skrbnosti pri odločanju o lastniškem vstopu v TTI. Okrožno sodišče je postopka zoper nekdanjo upravo in nadzornike razdružilo, nato pa lani odškodninski zahtevek zoper nadzornike zavrnilo. Višje sodišče je nato ugodilo pritožbi Luke Koper in sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo. Pri tem je drugostopenjsko sodišče ugotovilo, da so nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem pa, da niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v TTI.

Sodišče bo spet poskušalo izreči sodbo za streljanje na ulici v Mariboru

Na mariborskem sodišču se bo v ponedeljek nadaljeval že skoraj leto dni trajajoč poskus, da bi sodnica izrekla kazen Senadu Softiću, ki je sicer že na predobravnavnem naroku januarja letos priznal, da je oktobra lani streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru ter pri tem umoril 52-letnega Rada Mitrovića, ob tem pa povzročil še splošno nevarnost, a že vse odtlej za čim nižjo kazen dokazuje, da ni tako okruten, kot mu to očita obtožnica. Sodišče se je septembra odločilo za imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke, potem ko se tožilstvo ni strinjalo s tistim, ki ga je pripravil Mladen Vrabič, predvsem v delu, ki se nanaša na bistveno zmanjšano prištevnost obtoženega. Ta ugotovitev namreč po njihovem mnenju temelji na domnevni možganski okvari, ki pa je doslej še nihče ni dokazal.

Isti dan bodo na Ptuju, potem ko je bil prejšnj teden preklican, poskušali izpeljati predobravnavni narok zoper Janka Tomića, ki se bo izjasnil glede očitkov o krivdi za uboj maja letos. Takrat je združba štirih napadalcev v Krčevini pri Vurberku na domu napadla njegovega sina Žana Tomića. Janko Tomić je sprva napadalce poskušal odgnati s pištolo, s katero je streljal v zrak. Ko ti niso odnehali, pa je enega zadel, tako da je ta pozneje umrl. Trojica napadalcev je medtem na sodišču že priznala kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje stvari ter bila obsojena na kazen od leta do leta in osem mesecev zapora.

Občinski stanovanjski sklad toži bivšo direktorico

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici so za ponedeljek razpisane obravnave v štirih tožbah, ki jih je Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica vložil zoper nekdanjo direktorico Natašo Leban zaradi nepravilnosti pri poslovanju med letoma 2012 in 2015. Kot so marca ob poskusu poravnave poročale Primorske novice, sklad od Lebanove terja skupno 164.000 evrov, in sicer zaradi zaračunanih in plačanih del na stanovanjskih objektih, ki pa niso bila izvedena oziroma so bila opravljena po višjih cenah od ponudbe na trgu. Poskus poravnave pred začetkom prvega naroka ni uspel. Stanovanjski sklad je sodišču predložil tudi račune in ponudbe, iz katerih so razvidne cene, po kakršnih so izvajalci pripravljeni izvesti vzdrževalna dela in so občutno nižje od cen izvajalca, družbe Ara-keram, s katero je stanovanjski sklad posloval v času, ko je bila direktorica Lebanova, so še poročale Primorske novice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine