8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Totalna zmešnjava: Erjavec se po sramotnih porazih skuša otresti protikandidatov, Pivčeva si rešuje politično kariero, zdaj pa se je v dogajanje vmešal tudi Golobič!

Dogajanje v zvezi s stranko DeSUS postaja vse bolj zabavno, danes bosta namreč izvršni odbor in svet potrjevala kandidature za januarski volilni kongres. Karl Erjavec se po sramotnih porazih na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah najverjetneje skuša otresti protikandidatov Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja, kar je povzročilo precej nejevolje med člani, nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl je tako že izstopil in sprožil oster odziv Erjavca, ki mu očita, da je stranko izkoristil, da je ostal še pet let evropski poslanec. V vse skupaj se je nato vmešal nekdanji predsednik Vajglove prejšnje stranke Zares Gregor Golobič, ki Erjavcu očita, da v koalicijskih pogajanjih najprej poskrbi za to, da dobi državotvorno ministrstvo, šele nato pride na vrsto vse preostalo. Po drugi strani si Pivčeva v luči afere SRIPT s kandidaturo za predsednico stranke najverjetneje po balkansko rešuje ministrsko mesto.

 

Izvršni odbor in svet DeSUS bosta danes potrjevala kandidature za januarski volilni kongres stranke. Pri tem naj bi dva kandidata za vodenje stranke – kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in Borut Stražišar – izvršnemu odboru tudi pojasnila svoje stališče do zadržkov, ki ju ima do njune kandidature kadrovska komisija stranke. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je kadrovska komisija DeSUS ob obravnavanju kandidatur Pivčeve in Stražišarja ugotovila, da oba sicer izpolnjujeta formalne pogoje, in ju je tudi uvrstila na listo za predsednico oziroma predsednika stranke. Hkrati pa je opozorila, da ima do obeh kandidatur vsebinske zadržke. Zato je predlagala, da se oba kandidata predstavita na naslednji seji izvršnega odbora. Stražišar je za STA potrdil, da se bo seje izvršnega odbora udeležil, ministrica Pivčeva pa je tako ali tako članica izvršnega odbora.

Vsebinski zadržki glede Pivčeve se nanašajo na nepravilnosti pri projektu SRIPT
Vsebinski zadržki kadrovske komisije glede Pivčeve se nanašajo na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji odborov DZ za kmetijstvo in za gospodarstvo. Glede Stražišarja pa ima komisija zadržek, ker se je v DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in je zato znotraj članstva malo poznan. Stražišar je sicer kandidiral na listi DeSUS na lokalnih volitvah leta 2018 in bil izvoljen za občinskega svetnika na Jesenicah.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine