15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Tonin in Janković podpisala sporazum o sodelovanju pri vzpostavitvi nacionalnega centra civilne zaščite

Piše: P.T.

Obrambni minister Matej Tonin in ljubljanski župan Zoran Janković sta danes podpisala sporazum o sodelovanju, ki pomeni pomemben korak k vzpostavitvi nacionalnega centra za civilno zaščito. Projekt bo financiran iz evropskih sredstev, pod eno streho pa bo združil vse reševalne službe, povezane s sistemom civilne zaščite, so sporočili z ministrstva.

S sporazumom se občina in ministrstvo zavezujeta k podpori projektu uvrščanja vsebin in pridobivanja sredstev pri zaščiti in reševanju ter pomoči v dokumentih evropske kohezijske politike 2014-2020, večletnega finančnega okvirja 2021-2027 in instrumenta za okrevanje – NextGeneration. Sporazum pomeni pomemben korak k vzpostavitvi nacionalnega centra za civilno zaščito, ki ga vzpostavljajo v Šentvidu, so zapisali.

Kot je ob podpisu povedal Tonin, je sistem zaščite in reševanja v Sloveniji urejen zelo dobro, s tem centrom pa ga še nadgrajujejo. Prav zato je po njegovem mnenju nujno tesno sodelovanje z Mestno občino Ljubljana. Janković je dodal, da je treba v naslednjem koraku urediti občinski prostorski načrt in “čim prej” pristopiti h gradnji objekta, ki bo res koristen tako državi kot mestu. Z novim nacionalnim centrom bo lokacija v Šentvidu po Jankovićevih besedah dobila novo dodano vrednost.

Ministrstvo za področje zaščite in reševanja pridobiva evropska sredstva v višini 120 milijonov evrov, ki bodo namenjena za krepitev okrevanja po epidemiji covida-19, zelene transformacije, omejevanje vpliva podnebnih sprememb in za učinkovit odziv na naravne nesreče.

V okviru evropskih sredstev na ministrstvu načrtujejo še vzpostavitev treh podcentrov, in sicer za protipoplavno zaščito v severovzhodni Sloveniji in za žled in ujme na Kočevskem ter nadgradnjo že obstoječega za požare v naravi v Sežani.

Med prioritete so vključili tudi pripravo in nadgradnjo usposabljanj ter učnih pripomočkov za izobraževanje in usposabljanje sil za zaščito in reševanje.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine