4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Tomaž Lisec: Zakaj ministrstvo za kmetijstvo ne razkrije imen uvoznikov oporečnega mesa s Poljske?

Ali na ministrstvu za kmetijstvo še vedno trdijo, da kljub uvozu oporečnega mesa iz Poljske zdravje potrošnikov ni bilo ogroženo?

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z varnostjo uvoženega mesa. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Iz medijev je bilo v zadnjem obdobju razvidno, da je bilo v Slovenijo uvoženih več ton oporečnega mesa iz Poljske. Afero je javnosti razkril poljski novinar. V Sloveniji velika  količina tega mesa konča v kuhinjah javnih zavodov, kot so vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele. Očitno smo te izdelke iz Poljske dobivali dalj časa, saj nihče od odgovornih ni znal pojasniti, koliko tega mesa naj bi okvirno prišlo na naše tržišče. Večina medijev je informacijo posredovala kot tako in je, razen nekaj izjem, niso kaj dosti problematizirali. Prav tako je bilo opaziti, da je zadeva medijsko dokaj hitro odšla s prvih strani, čeprav je po naši oceni zaradi varnosti potrošnikov, med katerimi so bile očitno tudi ranljive skupine, to prvorazredna tema. Vsaj za našo stranko. Potem so se oglasili tudi politiki vladajoče koalicije, med njimi pa ni bilo, vsaj ne javno, zaslediti Dejana Židana.

Pojavila sta se tudi najbolj odgovorna za to področje, tj. vodja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Andreja  Bizjak in njen nadrejeni, direktor uprave za varno hrano Janez Posedi. Slednji je zavrnil razkritje uvoznikov mesa. Novinarji so ju praviloma predstavljali kot borca zoper nepravilnosti, nihče pa ju ni vprašal, ali se počutita kakorkoli odgovorna za nastali položaj. Na koncu skličete tiskovno konferenco in javnosti sporočite, da zdravje potrošnikov ni bilo ogroženo.

Po tiskovni ste, vsaj upamo, doživeli hladen tuš. Najprej je predsednik vlade za časopis Večer povedal, da pri predelanem mesu sploh ni sledljivosti, da je to potrebno izboljšati ter da morajo svoje delo ustrezno opraviti tudi inšpekcijske službe. Torej povsem jasna kritika sistema nadzora (kako si drugače razložiti, da sploh ni sledljivosti) in nezaupanje v vaše službe nadzora. In povrhu se pojavita še seznam podjetja Alebon, ki posreduje seznam 41 prejemnikov mesa v Sloveniji, ki jim je bilo prodano okoli 12 ton mesa za kebab, ter informacija, da to meso umika iz prodaje. In to samo za kebab. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da so se sedaj inšpektorji zganili, obiskujejo podjetja s seznama Alebona in odvažajo meso, zraven pa so v nekaterih primerih odkrili še salmonelo.   

V zvezi s to zadevo prosimo za odgovore na naslednja vprašanja oz. pojasnila:

1. Še vedno trdite, glede na to, da niti ne veste, koliko tega mesa je bilo uvoženo v Slovenijo, da zdravje potrošnikov ni bilo ogroženo, in če da, na kaj opirate svojo trditev?

2. Kako deluje sistem nadzora uvoženega mesa in druge hrane, glede na to, da se je samo v tem primeru na tržišču našlo več ton mesa, za katerega inšpekcijski organi očitno sploh niso vedeli?

3. Koliko in katere vrste mesa smo uvozili iz Poljske v zadnjih petih letih in kdo so bili uvozniki ter kdo so sploh lahko uvozniki mesa?

4. Zakaj niste in nočete razkriti uvoznikov mesa?

5. Kateri uvozniki so v zadnjih petih letih uvažali meso iz te klavnice in komu je bilo dostavljeno (zlasti javnim zavodom)?

6. Prosim za seznam 41 prejemnikov mesa ki ga je posredovalo podjetje Alebon, ter komu vse je to podjetje v zadnjih petih letih v Sloveniji dobavljalo meso?

7. Zakaj delo odvoza mesa namesto dobavitelja mesa Alebon opravljajo inšpektorji oz. zakaj temu podjetju ne postavijo roka za umik tega mesa, sami pa vršijo kontrolo le tega?

8. Nameravate glede kontrole uvoženega mesa in druge hrane izvesti kakšne sistemske ukrepe, katere in do kdaj?

9. Ali inšpektorji posameznih območnih uradov UVHVVR opravljajo nadzore tudi izven OU, če da, v katerih primerih ter kdaj in koliko je bilo teh primerov v zadnjih petih letih?

10. Kako vršite kontrolo nad delovanjem uprave za varno hrano in UVHVVR in kdaj ter kako ste jo izvajali?

11. Kako se izvaja kontrola OU UVHVVR, kdaj, kako in v zvezi s čim ste jo izvajali v zadnjih petih letih na posameznih OU?

12. Kateri OU UVHVVR so pristojni za odstranitev mesa s seznama podjetja Alebon?

13. Ali držijo trditve, da so inšpektorji na OU UVHVVR Murska Sobota tesno povezani s podjetjem Panvita ter da je prehajanje delavcev med UVHVVR in Panvito nekaj običajnega? Prosimo za seznam vseh delavcev, ki so v zadnjih desetih letih prišli iz Panvite na UVHVVR in obratno.

14. Ali glede na to, da je sistem kontrole v tem primeru povsem zatajil in v nekaterih primerih sistemskih rešitev sploh ni, Bizjakova in Posedi še uživata vaše zaupanje?   

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine