7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tomaž Lisec: V dosedanjem izvajanju sistema vajeništva se je pokazalo več problemov

Zagotovljena finančna sredstva za vajeništvo so zadoščala zgolj za obdobje poskusnega uvajanja, kaj pa zdaj?

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s sistemom vajeništva.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister,

Državni zbor RS je na seji 8. maja 2017 sprejel zakon o vajeništvu. Med obravnavo je bilo na predlog veliko pripomb, še posebej glede financiranja in vlog posameznih subjektov znotraj sistema, to je ministrstva, delodajalcev, dijakov, zbornice …

Posebej delodajalci pa danes opozarjajo, da je potrebno zagotoviti sistemska sredstva za izvedbo praktičnega usposabljanja z delom v delovnem procesu. Sredstva, ki jih sedaj država namenja delodajalcem za izvajanje vajeništva, so predvidena le za obdobje poskusnega uvajanja vajeništva, zato Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zahteva, da se to financiranje uredi sistemsko na državnem nivoju.

Tudi na področju promocije vajeništva so sredstva, ki jih namenja država, kratkoročna in nesistemska, zato Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zahteva, da se sofinanciranje uredi sistemsko in na državnem nivoju. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije prav tako zahteva, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport omogoči izvajanje vajeništva na vseh šolah, ki izvajajo javno veljavne programe na srednjem poklicnem nivoju.

Zanima me:

1. Evalvacija dosedanjega sistema vajeništva od novega zakona dalje (število sodelujočih, finančni vidik)?

2. Kateri so ključni problemi dosedanjega izvajanja sistema vajeništva?

3. Se pripravljajo spremembe zakona o vajeništvu pa tudi zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki bodo dale odgovore na odprta vprašanja?

Zadnje novice

Sorodne vsebine