3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Tomaž Lisec: Testiranje učencev in dijakov na prepovedane droge je potrebno zakonsko urediti

Kdaj bosta ministrstvi za izobraževanje in zdravstvo pripravili protokol ravnanja v primeru učencev in dijakov, ki so v času pouka pod vplivom prepovedanih substanc? Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s testiranjem učencev in dijakov na alkohol in droge.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

V osnovnih, zlasti pa v srednjih šolah, učitelji pogosto opažajo nenavadna obnašanja učencev in dijakov. Še zlasti naj bi bilo to vprašanje aktualno v srednjih strokovnih šolah pri izvajanju praktičnih predmetov in praksi. Dijak, ki je pod vplivom droge, ni sposoben slediti in opravljati praktičnega usposabljanja, s tem pa ogroža ne samo sebe ampak tudi druge. Res je, da bi testiranje na prisotnost prepovedanih drog lahko pomenila potencialni poseg v zasebnost dijaka in pravico do njegovega dostojanstva, po drugi strani pa je vendarle ogrožena pravica dijakov do varnosti, kar pa so šole dolžne zagotavljati v skladu s šolskimi predpisi. Šole so po mojih informacijah v zvezi s tem prepuščene same sebi in praksa ob zaznavi tovrstnih problemov na šolah je zelo različna.

S problematiko je seznanjen tudi Varuh človekovih pravic, ki opozarja, da je testiranje učencev in dijakov na prepovedane droge, potrebno zakonsko urediti. Šolski predpisi namreč ne urejajo pristojnosti in načinov za ugotavljanje prepovedanih substanc pri udeležencih izobraževanja, prav tako pa tudi ni urejeno shranjevanje in varovanje tovrstnih pridobljenih občutljivih osebnih podatkov. 

Ministrstvo se je v odzivnem poročilu Varuhu zavezalo, da bo skupaj z Ministrstvom za zdravje izdelalo protokole ravnanja v takšnih primerih. Protokol pa do danes še ni izdelan. Zato so šole pri reševanju te problematike bolj ali manj prepuščene same sebi.

Zanima me:

1. Glede na to, da je ministrstvo formalno odgovorno šolam omogočiti čim bolj jasne in enake pogoje za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, vas sprašujem, kaj je ministrstvo do sedaj storilo na tem področju?
2. Kdaj bo ministrstvo zakonsko uredilo to področje ter do kdaj boste skupaj z Ministrstvom za zdravje izdelali protokole ravnanja v teh primerih in jih posredovali šolam?
3. Prav tako me zanima, ali ministrstvo spremlja prakso ravnanj po šolah v tovrstnih primerih? Če ja, kako in kakšne so ugotovitve?
4. Kdo je na ministrstvu odgovoren za reševanje te problematike?

Zadnje novice

Sorodne vsebine