10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tomaž Lisec: Ribiči še vedno čakajo na rešitve glede dvojnega plačevanja dajatev za ribiško upravljanje

Ali vlada razmišlja o oprostitvi plačila koncesije za vse ribiške družine za naslednja leta zaradi enormne škode, povzročene na ribah kot posledica večletnega neustreznega ukrepanja pristojnih državnih organov?

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je ministra za okolje in prostor Simona Zajca ter ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko kormoranov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministra,

29. marca 2017 smo na 54. nujni seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na predlog Poslanske skupine SDS obravnavali problematiko v zvezi s kormorani. Kljub strinjanju deležnikov, posebej Ribiške zveze Slovenije in Lovske zveze Slovenije, ni bil sprejet noben izmed sklepov predlagateljev seje.

Prvi sklep: Odbor za kmetijstvo predlaga, da vlada v roku treh mesecev sprejme dolgoročne rešitve za zmanjšanje vpliva kormorana na ribje vrste v celinskih vodah.

Drugi sklep: Odbor predlaga, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v roku pol leta izda petletno odločbo ali podzakonski akt o plašenju in odvzemu osebkov velikega kormorana iz narave.

Tretji sklep: Odbor predlaga vladi, da v roku treh mesecev odboru posreduje informacijo glede reševanja oprostitve plačila koncesije, da vse ribiške družine za leto 2017, zaradi enormne resne škode povzročene na ribah kot posledica dvoletnega neustreznega ukrepanja pristojnih državnih organov.

Četrti sklep: Odbor predlaga vladi, da v roku pol leta pripravi dokončno sistemsko in pravično rešitve glede dolžnosti dvojnega plačevanja dajatev državi za ribiško upravljanje.

Problematika prevelikega števila na terenu pa narašča.

Zato me zanima:

1. Kateri ukrepi so bili storjeni v v letih 2017, 2018 in 2019 pri želji po zmanjšanju vplivu in števila kormoranov v Sloveniji? Kateri v praksi in kateri na zakonodajnem področju?
2. Ali se razmišlja o oprostitvi plačila koncesije za vse ribiške družine za naslednja leta zaradi enormne resne škode povzročene na ribah kot posledica večletnega neustreznega ukrepanja pristojnih državnih organov?
3. Ali se razmišlja o sistemski in pravični rešitve problematike glede dolžnosti dvojnega plačevanja dajatev državi za ribiško upravljanje?
4. Kateri ukrepi bodo storjeni v letih 2020 in 2021 pri želji po zmanjšanju vplivu in števila kormoranov v Sloveniji? Kateri v praksi in kateri na zakonodajnem področju?

Zadnje novice

Sorodne vsebine