11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Tomaž Lisec: Mladi učitelji le s težavo pridejo do strokovnega izpita

Država bi po končanem magistrskem študiju morala poskrbeti za mlade učitelje in jim omogočiti pot do strokovnega izpita.

 

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z opravljanjem strokovnega izpita učiteljev začetnikov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister,

pred leti je bilo ukinjeno volontersko pripravništvo, kar učiteljem začetnikom onemogoča, da bi sploh bili konkurenčni na trgu dela. Za prijavo na strokovni izpit je potrebnih 820 ur, kar je zelo težko doseči, ker nobena šola brez strokovnega izpita ne zaposluje, razen v primeru, če ni nobenega ustreznega kandidata. Ob slednjem so učitelji začetniki nemočni, prepuščeni sami sebi, saj lahko računajo le na srečo. Država bi po končanem magistrskem študiju morala poskrbeti za mlade učitelje in jim omogočiti pot do strokovnega izpita.

Ni težava v samem strokovnem izpitu, ta seveda mora biti opravljen, težava je, da učitelji zelo težko naberejo določeno število ur, saj brez strokovnega izpita šole ne zaposluje niti za nadomeščanje.

Zato me zanima: Ali ministrstvo pripravlja ukrepe, predvsem v smislu spremembe zakonodaje, ki bi mladim učiteljem začetnikom lažje omogočila opravljanje strokovnega izpita, ki si ga z vsemi kompetencami in končanim študijem še kako zaslužijo?

Zadnje novice

Sorodne vsebine