7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tomaž Lisec: Kdaj bodo Slovenci v ZAE lahko vozili avtomobile s slovenskim vozniškim dovoljenjem?

Bo minister za zunanje zadeve Miro Cerar na odprtju slovenskega veleposlaništva v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih odprl tudi temo sklenitve dvostranskega sporazuma o medsebojnem priznavanju oziroma zamenjavi vozniškega dovoljenja?

 

Poslanec Tomaž Lisec je na ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z bilateralnim sporazumom o medsebojnem priznavanju vozniških dovoljenj.

V nadaljevanju objavljamo vsebino vprašanja.

Spoštovani minister!

Gre za vprašanje glede možnosti, da bodo lahko slovenski državljani v Združenih arabskih emiratih (ZAE) vozili avto z v Sloveniji pridobljenim vozniškim izpitom. Povod za vprašanje je informacija, da boste 29. 10. 2019 odprli prostore Veleposlaništva RS v Abu Dabiju v ZAE. Zanima me, ali boste odprtje izkoristili za nadaljevanje urejanja postopkov, na katere opozarjajo tam živeči Slovenci in Slovenke – da se sklene dvostranski sporazum o medsebojnem priznavanju oziroma zamenjavi vozniškega dovoljenja, in sicer tudi v primeru, če niso izpolnjeni vsi pogoji glede identičnosti programov usposabljanja voznikov motornih vozil, identičnosti kriterijev preverjanja njihovega znanja, sposobnosti in obnašanja ter identičnosti kategorij motornih vozil?

Z namenom uskladitve besedila in posledičnega podpisa Sporazuma o medsebojnem priznavanju vozniških dovoljenj med Slovenijo in ZAE, so 14. in 15. marca 2018 v Abu Dabiju potekala pogajanja med delegacijo Slovenije, ki jo je vodil predstavnik Ministrstva za infrastrukturo RS in predstavniki Ministrstva za notranje zadeve ZAE. Na srečanju je bil prisoten tudi takratni začasni odpravnik poslov Veleposlaništva RS v Abu Dabiju Bernard Šrajner. Na pogajanjih je bilo delno usklajeno besedilo akta v angleškem jeziku z naslovom Memorandum of Understanding on Mutual Recognition and Exchange of Driving Licences Issued by the Ministry of Interior of the United Arab Emirates and the Ministry of Infrastructure of the Republic of Slovenia. Oktobra 2018 ste na moje prvo poslansko vprašanje že odgovorili, da še vedno ostaja odprto vprašanje pravne narave mednarodnega akta ter da je bilo dogovorjeno, da bodo ZAE naknadno po diplomatski poti pisno potrdili pravno naravo memoranduma kot mednarodno–pravno zavezujočega akta.

Zanima me:

1. Kaj se je v zadnjem letu dogajalo v smeri sklenitve dvostranskega sporazuma o medsebojnem priznavanju oziroma zamenjavi vozniškega dovoljenja?
2. Boste na otvoritvi Veleposlaništva RS v Abu Dabiju odprli tudi temo sklenitve dvostranskega sporazuma o medsebojnem priznavanju oziroma zamenjavi vozniškega dovoljenja?

S tem dogovorom bi namreč marsikateremu slovenskemu državljanu v ZAE omogočili tisto, kar imajo ZAE že sklenjeno z mnogimi evropskimi državami – tudi tistimi zunaj območja EU. Prav tako pa bi jim prihranili finančne skrbi in birokratske zaplete.

Zadnje novice

Sorodne vsebine