17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Tomašič povedal eno resnično: Od levičarjev še nikoli niste dobili nič za v žep!

Piše: Nina Žoher/Nova24tv.si

Če bi človek po izglasovani nezaupnici vladi pričakoval, da se bo situacija umirila, se je uštel. To se namreč ni zgodilo, saj je opozicija le še bolj nabrusila meče in strelja v glavnem s praznimi naboji. Pojavljajo se ena in iste floskule, namesto da bi raje stopili skupaj in s tem čimprej rešili Slovenijo iz te krize. “Samo s skupnimi močmi lahko kaj naredimo,” je v oddaji Kdo vam laže? poudaril voditelj Boris Tomašič in dodal, da se ljudje ne smejo slepiti in misliti, da je konec epidemije. Se pa zadeve izboljšujejo, saj smo prišli v oranžno fazo. Temu primerno so se sprostile nekatere dejavnosti. “Ni pa še konec, razkužujte roke, držite varnostno razdaljo, nosite maske in ne družite se po nepotrebnem,” je izpostavil in opozoril, da je potrebno zavedanje, da se nam lahko odprtje vrne kot bumerang.

Po besedah Borisa Tomašiča se nam na političnem področju trenutno dogaja nekaj, kar je v demokratičnih državah precej nenavadno. Ekstremna levica je namreč poskusila z vložitvijo konstruktivne nezaupnice, da bi zamenjala vlado, ko pa ji to ni uspelo, ni odnehala, ampak je pričela z nadaljevanjem svojega boja. “Za vsako ceno poskušajo zrušiti to vlado ob asistenci novinarjev velikega števila medijev, grozijo z ulico, pozivajo k umorom in pobojem ter izvažajo izmišljene afere v tujino.” 

Glede asistence novinarjev, se je Tomašič uvodoma obregnil ob Tanjo Gobec na RTV Slovenija. Ta je namreč gostoma Alenki Jeraj in Matjažu Hanu zastavila vprašanje, če so pri spremembi volilne zakonodaje dali volivcu odločilen glas, vpliv, koga bo poslal v parlament, saj je bilo to namreč po njeno bistvo ustavne odločbe. “Volilna zakonodaja je bila spremenjena na način, da so se spremenili volilni okraji. Ustavno sodišče je namreč poudarilo, da so med okraji prevelike razlike. Nekateri so namreč po dvakrat večji kot drugi. Bistvo ustavne odločbe je bilo, da imajo vsi približno enake možnosti za izvolitev, torej, da bi za izvolitev v enem okraju potreboval približno enako število glasov. Če pa želite, da bi imeli ljudje večji vpliv na to, kdo bo poslanec, je pa za to primeren večinski volilni sistem. Vsak volilni okraj namreč dobi enega poslanca.” Proporcionalni sitem po besedah Tomašiča zmanjša vpliv volivca na to, kdo bo izvoljen in poveča vpliv političnih strank.

 

Tarča kot poskus oživitve poginulega konja

Nedavno oddajo Tarča je Tomašič označil kot reinkarnacijo KUL-a oziroma “poskus oživitve poginulega konja“. Koordinator Levice je zatrdil naslednje: “Nerad komentiram razmere v drugih strankah, ampak glede na to, da je bil DeSUS jeziček na tehtnici, ko smo se pogovarjali ali bomo še imeli Janševo vlado ali uspeli postaviti alternativo. Mislim, da je potrebno z vso resnostjo o tem govoriti.” Tomašič je ob tej izjavi poudaril, da je iz tega razvidno, da Luka Mesec komentira stranke, ko gre za njegov interes. “Ker pa Janša ni padel zaradi DeSUS pa sploh mora komentirati. Če nekaj nerad komentiraš, potem ne komentiraj. To je moj nasvet, pa ne se delati norca iz ljudi, ki gledajo nacionalko.” Jasno je namreč, da je bilo glasov za izvolitev nezaupnice na njihovi strani premalo, ne glede na glasovanje DeSUS. Mesec je ob tem še dal vedeti, da se bodo mogli v DeSUS z dejanji izkazati, da jih bodo sprejeli v opoziciji. “Mesec sedaj postavlja pogoje, kdo je lahko v opoziciji in koga bo on sprejel v opozicijo. Oni na dveh stolih ne morejo sedeti, ker Mesec jim to ne bo dovolil,” je bil kritičen Tomašič in pozval ljudi, naj si zavrtijo čas za leto in pol nazaj. Takrat smo imeli namreč manjšinsko vlado, ki je imela podpisan poseben dogovor z Levico, ki se je proglašala za opozicijsko stranko, a se ni smelo nič brez njihove stranke narediti. “Takrat ni trdil: Ne sme se sedeti na dveh stolih.”

Komunisti niso nikoli delili denarja ljudem

Mesec je izpostavil, da prevladuje napačna percepcija o tem, kaj je vlada dala upokojencem in drugim družbenim skupinam. “Lani ni bilo fiskalnih pravil, na voljo je bil evropski denar in državni proračun je imel na voljo bistveno več denarja, kot prejšnjih letih. Zato je lahko vlada razdeljevala. Vsaka bi to počela v normalnih pogojih,” je dejal Mesec. Tomašič je na to pripomnil, da ne drži. Ta vlada se je zadolžila za šest milijard. “Ne bi pa vsaka vlada to delala.” Ob tem je spomnil na leto 2009, ko so v SD prevzeli oblast. “Zadolžili so nas iz 7 na 15 milijard, več kot se je vlada v tej epidemiji. Vrnimo se v čase, ko je vladal Borut Pahor. Ni res, da vsaka vlada isto deli. Upokojenci namreč niso dobili nič dodatkov. Prav tako neposredna pomoč ni šla podjetnikom ali pa študentom. Levičarji so dali v banke, denar pa se je izgubil v žepih njihovih kolegov. Metali smo denar čez okno, samo ljudem se ga ni dalo,” je bil kritičen Tomašič in ob tem poudaril, da komunisti niso nikoli delili denarja ljudem. “Lahko vlado kritizirate kolikor hočete, ampak to je prva vlada, ki deli denar neposredno ljudem.”

Foto: Nova24TV

Glede na to, da se ima Bratuškova za eno najuspešnejših predsednic vlad, je Tomašič poudaril, da številke govorijo svoje. Druga Janševa vlada se je namreč zadolžila za milijardo in pol, Bratuškova pa za 5 milijard, ki jih je dala za reševanje banke, ki smo jih nato prodali pod ceno. “Glede zadolževanja je potrebno poudariti, da bo vse potrebno vrniti, ampak minister Šircelj je za dobo 60 let vzel kredit brez obresti. Kdo to ne bi vzel? Inflacija bo pojedla pol ali tri četrt tega denarja,” je izpostavil Tomašič in dodal, da se temu reče dobro zadolževanje, saj je le to brez obresti.

Ker je Mesec v oddaji zatrdil, da je policija na vsakem vogalu, se je Tomašič vprašal, kje živi Mesec? “Gre za tipično laž. Ves ta čas, ko imamo omejitev gibanja ponoči in ko so bile omejitve prehajanja med občinami, nisem videl nič več policije, kot sicer. Zakaj to nabijanje? Prvič, jih sploh toliko nimamo, drugič, pa so preslabo plačani, da bi viseli za vsakim vogalom in Mesca čakali.”  

Fajonova rabi samo eno podvprašanje
Tanja Fajon
je v oddaji poudarila, kako največjega fiaska, ne predstavlja neuspeh nezaupnice, ampak to, da nekateri poslanci niso dvignili glasovnic. “Šel si na tekmo in si izgubil. Fiasko je to, da nekdo ni dal vse od sebe, da te ni zgazil čisto do konca.” Ker je Fajonova prepričana, da je ključna dolžnost poslancev, da oddajo svoj glas, se je Tomašič vprašal, kaj torej počne Fajonova. “V Evropskem parlamentu dobite 15 tisoč na mesec, zato da ste poslanka, a ste povsod drugje, samo v Evropskem parlamentu ne. Kličete kolege in pljuvate po državi,” je bil kritičen. “Če ne dvigneš glasovnice, to pomeni da je to glas proti,” je še dodal v zvezi z očitki okrog glasovanja o nezaupnici.

Foto: Nova24TV

Potem, ko se je Fajonova obregnila ob kadrovanje vlade, je Erika Žnidaršič zatrdila, da je SD stranka, ki ima najširšo mrežo v državnih podjetjih in institucijah. Fajonova je na to odgovorila: “Veste, vsaka stranka, ki je na političnem prizorišču desetletja, ima verjetno bolj razvejano strankarsko mrežo. Imamo ogromno članov in to ne sme biti tudi ovira, da so v službah.” Tomašič se je obregnil ob izjavo Fajonove in zatrdil, da je zanimivo, da ko gre za njihove, politično kadrovanje ne predstavlja problema. Ko gre za Janšo se takoj govori o brutalnem kadrovskem kadrovanju, ko gre za njihove pa je to upravičeno, ker imajo njihovi člani stranke pravico do službe. “Bravo Erika, s tem je Fajonova srečala sama sebe.” Fajonova po besedah Tomašiča sploh ne rabi političnega nasprotnika, ona potrebuje samo eno podvprašanje. “V kolikor bi bila naša medijska scena v resnici neodvisna, vsi KUL-ovci propadejo v trenutku,” je prepričan Tomašič.

V Tarči so se sicer obregnili tudi ob razkritja Janeza Janše o tem, koliko denarja je šlo v 10-letih za RTV Slovenija in nevladne organizacije. Med drugim je povedal, da je šla za RTV skoraj milijarda evrov. “Oni so poklicali neko politologinjo, ki je rekla, da je grozljivo, da to poveš in narediš primerjavo, poleg pa še dodaš sliko. To naj bi izgledalo kot, da so paraziti. Ne, Janša tega ni rekel. On je samo po segmentih povedal, koliko denarja je šlo za kaj. Oni pa sedaj delajo “fact checking” (preverjanje dejstev). Niso rekli: Janša se je zlagal. Ampak je bil podan očitek, ker je Janša pokazal na RTV Slovenija, da je v 10-letih dobila milijardo.” Tomašič je poudaril, da se gredo za tolikšen denar resnično neokusno prakso preverjanja dejstev. Glede na to, da je Janša razkril, da je šlo v desetih letih za nevladne organizacije, ki imajo naslov na Metelkovi 6, 37 milijonov evrov, so na RTV pristavili, kako bi Janša lahko to povedal drugače. “Kašen dom za ostarele bi lahko zgradili tudi iz plač poslancev SDS,” je zatrdila novinarka nacionalke. Po besedah Tomšiča gre za nespodobno primerjavo. “Poslanci predstavljajo način naše ustavne ureditve. Po mojem mnenju so premalo plačani. Če je plača večja, je namreč manjša možnost korupcije.” 

Gre za zavestno širjenje sovraštva
Ker je Fajonova dejala, kako zaskrbljeni naj bi bili v Bruslju zaradi dogajanja v Sloveniji, je Tomašič priznal, da ob njenih navedbah okrog tega, ni slišal že dolgo toliko dramatičnih besed na kupu. Niti v zvezi z Belorusijo ali aretacijo Putinovega nasprotnika Alekseja Navalnija. “Tako dramatično vse skupaj opisuje, kot da je vojna v Sloveniji in da ljudje umirajo na cesti. Janša je napisal le tvit.” Po besedah Tomašiča gre za zavestno širjenje sovraštva. “To namreč ni res. Fajonova je na vezi s prijatelji v Bruslju, ker jim razlaga, kako je grozen Janša in kako tukaj vlada diktatura,” je bil jasen. V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob trditev, da naj bi se slabšalo stanje medijev v državi. “Kaj se je pa zgodilo medijem? Je morda Janša na vladni strani objavil poziv, naj državna podjetja ne financirajo levih medijev? Naj ne financirajo tistih medijev, ki grdo govorijo o njemu in podpirajo nezakonite proteste? Ne, ni. Marjan Šarec pa je to naredil, pa ni bilo razprave v Bruslju.” Sicer pa je Fajonova zatrdila, kako nikoli ni bila za šolo brez mask, čeprav je ravno stranka SD k temu pozivala. “Kako vas ni sram, da rečete, da je to laž in napadete poslanca Jožefa Horvata, ki vam to v obraz pove.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine