14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Toliko bo stal neobvezujoč referendum o kajenju trave

Piše: Spletni časopis

Prihodnji teden bomo na neobvezujočem referendumu glasovali, ker so tako odločili poslanci Svobode in Levice, ali bi ljudje svobodno gojili in se zadevali s travo.

Z večino, ki jo ti dve stranki imata, bi to lahko kadarkoli uzakonili v parlamentu brez vsakega referenduma. Obvezujočih referendumov (ki so zavrnilni) pa vladne stranke o svojem predlogu niti zahtevati ne morejo, ker so norost. Zakaj bi sami sebe streljali v nogo? Pravi referendum bodo nasprotniki, če zberejo 40.000 podpisov, lahko še vedno zahtevali po uzakonitvi prostega gojenja in uživanja indijske konoplje, če ga večina podpre, poslanci Svobode in Levice pa uzakonijo.

SD ni glasovala za, ker se ni strinjala s hkratno izvedbo z evropskimi volitvami.

Kot so izračunali v državni volilni komisiji bo izvedba treh dodatnih referendumov čez dober teden državo stala 3,6 milijona evrov. Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov so 9,1 milijona evrov. 5,5 milijonov bo stala izvedba volitev, 3,6 milijonov pa referendumi. V državnem proračunu so za vse volitve in referendume vladne stranke za letos načrtovale slabih 5,5 milijona evrov.

Čez palec preračuno bo izvedba referenduma o gojenju in uživanju trave, brez stroškov kampanj in tega, stala okoli milijon evrov. S tem denarjem bi, če ocenimo, da gram marihuane stane okoli pet evrov in da gram domnevno zadošča za tri jointe, lahko stranki Svoboda in Levica kupili 600.000 jointov.

Ceno sem pridobil s povpraševanjem na google.com. Tako so zapisali po reviji Metropolitan.si, ki je članek o tem objavila avgusta letos:

Če bo posledica morebiti na koncu še pravi referendum, bo to stroške povišalo vsaj še za štiri milijone evrov ali na 2,4 milijona jointov. Za vsakega državljana za najmanj enega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine