16.3 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

To je resnica, ki jo je povzročila Resni.ca: Teden dni po množičnem protestu 30-odstoten porast števila okužb, največ v Ljubljani

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Prejšnji teden v torek je Zoran Stevanović pozival na množične shode po Ljubljani, z namenom, da bi očrnil Slovenijo ob zgodovinskem vrhu EU, ki je tudi pomenil vrhunec slovenskega predsedovanja Evropski uniji. To mu ni uspelo, saj se praktično vse države srečujejo s protesti anticepilcev, kot sta Stevanović in Čordić, uspelo pa jim je še povečati okužbe, še posebej v Ljubljani. Kar za 30 odstotkov beležimo porast števila okužb glede na prejšnji teden. Čestitke organizatorjem protesta.

Osem dni po množičnem protestu, kjer nihče ni nosil mask, niso upoštevali varnostno razdaljo, verjetno pa je bilo veliko tudi necepljenih, je število okuženih naraslo. Iz slike zemljevida Slovenije po občinah je mogoče razbrati, da je občutno več novih okužb ravno v Ljubljani, kjer množični protesti potekajo.

K temu so zagotovo prispevali protestniki, ki protestirajo proti ukrepom za zajezitev virusa covid-19, ne zavedajo pa se dejstva, da s svojim početjem po vsej verjetnosti podaljšujejo ukrepe, proti katerim protestirajo. V četrtek so namreč ob 5139 PCR-testih potrdili 1100 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ je v državi trenutno 11.707 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 403 covidne bolnike, 116 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek je umrlo pet oseb. Najmlajši hospitalizirani bolnik je po podatkih vlade star 30 let, najmlajši na intenzivni negi pa 35 let.

Anticepilski protest (Foto: zajetje zaslona/Youtube)

Povprečje potrjenih primerov se je zvišalo
Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 37, trenutno znaša 848. V zadnjih 14 dneh so potrdili 552 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je za šest več kot dan prej, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.138.523 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.060.625.

Foto: Covid Sledilnik

Sorodne vsebine