26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Sindikat policistov Slovenije o Pokljukarjevih izjavah: To je popolna laž, sprenevedanje in zavajanje

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so na današnji novinarski konferenci znova opozorili na slabo kadrovsko situaciji v policiji. Poudarili so, da so policisti preobremenjeni. Sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa je predsednik sindikata Kristjan Mlekuš označil za sizifovo delo, saj vojaki dela ne morajo opravljati samostojno.

 

Okrepitev s strani vojske je po Mlekuševih besedah dobrodošla. Vendar, kot je opozoril, vojaki ne morejo delati samostojno, za administrativno delo po prijetju ilegalnega migranta je namreč odgovoren policist. “Ko mešana patrulja policista in pripadnika Slovenske vojske prime skupino 74 ali 60 ilegalnih prebežnikov, to pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista,” je dodal.

Mlekuš je poudaril, da se varnostna situacija slabša, policisti pa kljub izgorelosti svoje naloge opravljajo odlično in požrtvovalno. Ob tem se je obregnil ob besede ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja na odboru za notranje zadeve, da ministrstvo izvaja aktivno politiko zaposlovanja za policijo. “To je popolna laž, sprenevedanje in zavajanje,” je dejal. V sindikatu se tudi sprašujejo, kako se bo zagotovilo policiste, ki bi delovali v mešanih patruljah z italijansko policijo na meji z Italijo.

Sindikat policistov je sicer danes napovedali tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje in vključenosti stroškov delodajalca v znesek 15 milijonov evrov, koliko so jih predvideli s stavkovnih sporazumom. V nasprotju z ministrstvom namreč menijo, da bi za te stroške morali zagotoviti dodatna sredstva. Napovedali so tudi stopnjevanje sindikalnih aktivnosti.

Od politike pričakujejo zaustavitev negativnih kadrovskih trendov v policiji. Doslej predlagani ukrepi, tudi mešane patrulje na italijanski strani, so po Mlekuševih besedah smešni. Želijo si orodij, ki bi zmanjšala pritok migrantov, in poenostavitve postopkov.

Predstavniki sindikata so bili na današnji novinarski konferenci ostri tudi do navedb premiera Marjana Šarca za portal Pod črto.

Ob tem v sindikatu dodajajo, da ne vodijo policije, ampak predstavljajo zaposlene. “S svojimi izjavami glede policistov in policijskih sindikatov je grobo kršil temeljna načela demokratične družbe in pravne države,” trdi Mlekuš. “Napad na sindikat in njegovo delovanje s takšnimi izjavami je napad na delavce, torej na šibkejše v delovnem razmerju. To je nedopustno,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine