3.1 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

TEŠ 6 – popolnoma zgrešen energetski projekt stranke SD in njenega šaleškega lobija pred stečajem

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Generalni direktor Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Viktor Vrečar je ob predstavitvi poslovanja Termoelektrane Šoštanj namignil, da bi bilo smiselno zapreti eno najdražjih zgrešenih slovenskih investicij v tem tisočletju, šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6). Projekt je stal 1,4 milijarde evrov, od njegovega delovanja pa se pojavljajo tako težave z njegovim delovanjem kot z rentabilnostjo delovanja. V letu 2020 je TEŠ 6 pridelal 280 milijonov evrov izgube, v rdeče številke pa pahnil tudi osrednjo družbo HSE je poročal Planet TV.

Informacije o bankrotu in stečaju TEŠ 6 v slovenski javnosti krožijo že nekaj časa. Na zadnji tiskovni konferenci so bili glede ustavitve TEŠ6 skopi v vodstvu družbe HSE. So pa konkretno predstavili številke tega zgrešenega več milijardnega projekta. Šlo je za osrednji projekt predvsem stranke Socialnih demokratov in lokalnih šaleških struj povezanih z zgoraj omenjeno stranko.

Investicija vredna 1,4 milijarde evrov je temeljila na domnevi, da bo Velenje še dolgo imelo na razpolago dovolj premoga po dovolj nizkih cenah. Krovna družba HSE pa bi vso elektriko od Termoelektrarne v Šoštanju še naprej odkupovala po arbitrarno visokih cenah. Izkazalo se je, da nič od tega ni res. Res pa so poleg tega močno narasle še cene kuponov za izpuste CO2. Da tudi razlogov za strateško obračanje Slovenije stran od premoga ne manjka, je ob odprtju sončne elektrarne Praprotno prejšnji konec tedna, ugotavljal sam prvi mož TEŠ in HSE Viktor Vračar.

Predsednik HSE Viktor Vračar. (foto: Posnetek zaslona)

Termoelektrarna Šoštanj spet pridelala izgubo v višini 280 milijonov evrov
Termoelektrarna Šoštanj bi realno morali zaradi rentabilnosti zapreti že v preteklosti, a jo ji podaljšanje življenja za dobro leto omogočila plačana odškodnina Alstoma v višini 280 milijonov evrov. Omenili smo že, da zadnji podatki kažejo izgubo TEŠ v višini 280 milijonov evrov. Na vprašanja, zakaj oziroma kaj se skriva za temi številkami, so s HSE odgovorili le, da na “na poslovanje termodivizije Skupine HSE močno vplivajo tako negativni trend gibanja tržnih cen emisijskih kuponov kot regulatorne okoljske zahteve EU o opuščanju rabe premoga”.

Vse bolj postaja jasno, da TEŠ postaja rak rana HSE. V vodstvu družbe morejo rešiti potrebno termodivizijo. Samo lani je HSE moral dokapitalizirati oba igralca svoje termodivizije. 150 milijonov evrov je vložil v TEŠ, še slabih 50 milijonov evrov pa v premogovnik Velenje. Kljub 200-milijonski injekciji, na podlagi 50-milijonske dokapitalizacije iz 2019, pa je HSE na koncu moral slabiti obe svoji naložbi. Premogovniku je vrednost znižal za dobre štiri, Teš pa za skoraj 310 milijonov evrov. Čeprav zgolj na papirju, govorimo o skupno več kot pol milijarde evrov pomoči starim energetskim velikanom. S tem pa je tudi HSE leto končal z 227 milijoni evrov izgube. TEŠ bi se namreč na robu insolventnosti lahko znova znašla že letos, je poročal Siol.

Slovensko javnost je presenetila še ena novica glede TEŠ 6. Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje se je danes seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj junija na Agencijo RS za energijo poslala zahtevo za 40-odstotno povišanje cene toplotne energije. Razlog je v povečanem strošku nakupa emisijskih kuponov.

Temu nasprotujejo lokalne skupnosti Šaleške doline, zato so TEŠ in agencijo za energijo pozvale, naj se poleg brezplačnih emisijskih kuponov pri izračunu cene upošteva ustrezni delež pozitivnih učinkov, ki so posledica 261 milijonov evrov vredne izvensodne poravnave, ki je bila sklenjena v korist Teša marca letos. Prav tako so lokalne skupnosti pozvale, da se pri izračunu upošteva tudi znižan strošek amortizacije zaradi lanske slabitve sredstev. TEŠ je zadnjo podražitev izvedel januarja 2019, ki je ceno toplotne energije dvignil za 23,58 odstotka na 21,32 evra za megavatno uro.

Projekt gradnje TEŠ 6 je le še en dokaz, ko ima tranzicijsko omrežje v Sloveniji dejansko večjo politično moč od izvoljenih političnih odločevalcev v Sloveniji. Rezultat je najmanj poldrugo milijardo težka luknja v žepih davkoplačevalcev. Ko boste naslednjič slišali še za kakšen “nujen” projekt Socialnih demokratov, se primite za denarnice.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine