15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Telekom Slovenija in T-2 s poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja

Telekom Slovenije in T-2 sta sklenila sodno poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja. T-2 je od Telekoma terjal plačilo 129,56 milijona evrov odškodnine, kolikšna je poravnava, pa ni znano, saj v Telekomu podrobnosti podpisane sodne poravnave ne bodo razkrivali. Mediji so pred dnevi sicer pisali o okoli 50-milijonskem znesku.

“S podpisom sodne poravnave sta družbi dokončno uredili tako medsebojna razmerja iz gospodarskega spora tožeče stranke T-2 zoper toženo stranko Telekom Slovenije zaradi plačila odškodnine v višini 129.556.756 evrov s pripadki kot vsa ostala odprta medsebojna razmerja,” so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma.

S sklenitvijo sodne poravnave tako družbi druga do druge nimata več nobenih obveznosti iz naslova navedenega spora in ostalih medsebojnih razmerij. “Podrobnosti podpisane sodne poravnave Telekom Slovenije ne bo razkrival,” so še zapisali.

Gre za več let trajajoč sodni spor, v katerem je T-2 Telekomu očital zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Mediji so pred dnevi poročali, da bo Telekom plačal približno 50 milijonov evrov poravnave, kar bi bil najvišji znesek vseh poravnav doslej. V Telekomu Slovenije teh neuradnih informacij niso komentirali.

Na vprašanja o izpostavljenosti Telekoma Slovenije do tožbenih zahtevkov je moral na majski skupščini odgovarjati tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Tožba družbe T-2 je največja med njimi, Skobe pa je takrat dejal, da bodo iskali tudi možnost reševanja spora zunaj sodišč.

T-2 je odškodninsko tožbo v višini 129,56 milijona evrov z obrestmi vložil v začetku leta 2007 zaradi zlorabe Telekomovega prevladujočega položaja na trgu. Ta naj bi namreč T-2 tehnično oviral pri ponujanju svežnjev za dostop do spleta prek tehnologije VDSL. Da je Telekom zlorabljal položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja alternativnim operaterjem, je februarja 2015 ugotovila tudi Agencija za varstvo konkurence. Z nekaterimi drugimi operaterji se je medtem Telekom že poravnal.

S T-2 je Telekom bil pravdo na ljubljanskem okrožnem in višjem sodišču. Ti sta tožbeni zahtevek T-2 zavrnili, saj da tožnik v postopku ni zadostil svojemu trditvenemu bremenu v zvezi z nastalo škodo ter ni pojasnil, kaj predstavlja škodo in v kakšni višini mu je ta nastala. Nazadnje je višje sodišče jeseni 2016 zavrnilo njegovo pritožbo, s katero je hotel obnoviti postopek.

Julija lani pa je vrhovno sodišče sojenje v sporu med T-2 in Telekomom vrnilo na začetek. Kot so takrat sporočili iz T-2, so po ugotovitvah vrhovnega sodišča v odškodninski tožbi predložili dovolj dokazov za ugotavljanje višine škode. Ob tem je vrhovno sodišče sodišču prve stopnje naložilo, naj v nadaljnjem postopku ugotavljanja višine škode po potrebi izvede dokazni postopek z izvedbo pravno pomembnih dokazov, ki sta jih stranki predlagali v ta namen.

V Telekomu Slovenije imajo sicer oblikovanih za 34,3 milijona evrov rezervacij, Skobe pa je na majski skupščini dejal, da je ta znesek primeren “glede na vse informacije, ki jih imamo”. Oblikovanje precej višjih rezervacij kot leto prej je bilo skupaj s slabitvami razmeroma visokih terjatev tudi glavni vzrok za lansko zmanjšanje čistega dobička za 77 odstotkov na 9,02 milijona evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine