12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Tanko s podporo 74 poslank in poslancev izvoljen za podpredsednika DZ; vodenje DZ prevzema Dejan Židan

Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju izvolili Jožeta Tanka iz SDS za drugega podpredsednika državnega zbora. Zanj je glasovalo 74 poslancev, proti so bili trije. Neveljavnih pa je bilo osem glasovnic.

V poslanski skupini SDS so prepričani, da bo s svojimi bogatimi poslanskimi izkušnjami, predvsem z odličnim poznavanjem poslovnika DZ, sposoben podpredsedniško funkcijo opravljati vestno in odgovorno, kar pričakujejo tudi od preostalih podpredsednikov DZ. Menijo tudi, da je Tanko velika dodana vrednost za nadaljnje vodenje DZ in bo v veliko pomoč tudi t. i. novim obrazom, ki bodo sedeli na teh odgovornih mestih.

Nekaj pohvalnih besed so dolgoletnemu poslancu in vodji poslanske skupine SDS v predstavitvi stališč poslanskih skupin namenili tudi v nekaterih strankah bodoče koalicije. Tako v SD kot DeSUS so Tanka označili kot korektnega poslanca z dolgoletnimi izkušnjami in dobrega poznavalca poslovnika DZ. Pozdravili so tudi dejstvo, da se je SDS v nasprotju s prejšnjim mandatom tokrat odločila predlagati kandidata za podpredsedniško mesto.

DZ je v nadaljevanju prešel na volitve predsednika DZ. Kandidat za to mesto je predsednik SD Dejan Židan.

Sicer pa je DZ že pred odločanjem o Tankovi kandidaturi potrdil mandat nadomestni poslanki Karli Urh.

Vodenje državnega zbora prevzema Dejan Židan

Vodenje državnega zbora prevzema Dejan Židan. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 49 poslank in poslancev od 60, ki so prevzeli glasovnice. Osem poslank in poslancev je glasovalo proti njegovi izvolitvi, tri glasovnice pa so bile neveljavne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine