7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Tanko: Ali Finančna uprava RS redno izvaja postopke za izterjavo neplačanih prispevkov delodajalca?

Koliko neplačanih prispevkov delodajalcev za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje je Finančna uprava RS do sedaj izterjala?

 

Podpredsednik državnega zbora in poslanec SDS Jože Tanko je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukrepanjem Fursa zoper neplačevanje prispevkov za socialno varnost.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) na podlagi novega zakona obvešča zavarovance (zaposlene), če prispevek delodajalca za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ni bil obračunan. Na podlagi teh obvestil lahko Finančna uprava RS (Furs) sproži ustrezne postopke za izterjavo neplačanih prispevkov delodajalca in postopke zoper delodajalca, če je prišlo do kršenja temeljnih pravic delavca.

V zvezi s tem sprašujem:

1. Ali Furs redno izvaja postopke za  izterjavo neplačanih prispevkov delodajalca?
2. Koliko postopkov je Furs sprožil do sedaj?
3. Koliko neplačanih prispevkov delodajalcev za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje je Furs do sedaj izterjal?
4. Ali je Furs proti kateremu delodajalcu, ki ni poravnal prispevkov, sprožil postopek zaradi suma kršitve določbe 196. člena kazenskega zakonika, ki določa temeljne pravice delavca in kazni za njihovo kršenje? Če da, ali je bil kdo obsojen na denarno oziroma zaporno kazen?

Zadnje novice

Sorodne vsebine