25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Takšna neumna pravila in priporočila so za fotografije za biometrične dokumente: Otrok ali kdorkoli drug ne sme imeti čepice, lahko pa imajo muslimanke hidžab!

Za izdelavo biometričnih potnih listin v skladu z mednarodni standardi, tehničnimi specifikacijami in priporočili veljajo strožja pravila za zajem biometrične fotografije prosilca, ki je vgravirana lasersko na podatkovni strani potnega lista, poleg tega pa je kot biometrični zapis varnostno shranjena v brezkontaktnem čipu. Pri strogih navodilih za fotografije predvsem bode v oči očitno dvojno merilo, kjer so vsa pokrivala prepovedana, dovoljena pa je islamska ruta hidžab.

Biometrična fotografija je pomembna zaradi preverjanja identitete imetnika potnega lista in ob prehodu meje služi pri zanesljivi računalniški prepoznavi obraza. Vsebuje imetnikov obraz v celoti, vrat, del ramen in ponavadi tudi vse lase.

Vlogi za izdajo biometrične potne listine, osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja prosilec priloži fotografijo v klasični obliki (3,5 x 4,5 cm) ali pa predloži potrdilo z unikatno referenčno številko e-fotografa. S sistemom e-fotograf je mogoče pošiljati fotografije v elektronski obliki od fotografov, ki so s strani ministrstva za notranje zadeve pridobili ustrezno avtorizacijo. Za ta namen so vzpostavljeni poseben spletni servis ter mehanizmi, ki omogočajo varen način prenosa fotografij prosilcev.

 

Celoten članek je dostopen tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine