12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Takšna je resnična podoba slovenskega javnega zdravstva: v nekaterih sobah ljubljanske porodnišnice tudi 29 stopinj Celzija!

V vročini so med posebej ogroženimi bolniki. Marsikje v bolnišnicah še vedno nimajo klimatskih naprav, zato lahko v bolniških sobah temperature precej narastejo. V ljubljanski porodnišnici lahko te dni denimo v bolj izpostavljenih sobah brez klimatizacije živo srebro doseže tudi 29 stopinj Celzija.

 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo hlajenje urejeno v okoli 40 odstotkov objektov. Nove zgradbe so hlajene, stare pa so bile zgrajene po starih standardih in so uspeli le deloma zagotoviti ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani, imajo zastarelo inštalacijo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav.

Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. To jim je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike, so pojasnili v UKC Ljubljana. Težave imajo tudi pri zagotavljanju ustreznih potreb po vlažnosti in temperaturah na starejših prezračevalnih sistemih, ki imajo omejeno možnost regulacije in ob zelo visokih zunanjih temperaturah ne zmorejo povsem zadostiti potrebam.

Da bi bolnikom, ki v vročini ležijo v bolniških posteljah, vsaj nekoliko olajšali bivanje, so sodelavcem ponovno poslali navodila za ravnanje. Tako prostore prezračujejo ponoči, ko temperature padejo, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob vklopljeni hladilni napravi ne odpirajo oken; svetujejo, da ko se prostor prezrači, se zaprejo okna in vklopi hlajenje. Svetujejo tudi vnos zadostne količine tekočin. Tako strokovnjaki zdravstvene nege za bolnike dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami, jim pripravijo osvežilne kopeli, preoblačijo osebno in posteljno perilo in izvajajo ostale ukrepi za izboljšanje počutja.

Je pa po navedbah UKC Ljubljana priporočljivo, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od šestih stopinj Celzija, večja razlika bi namreč lahko neugodno vplivala na telo. Seveda pa je temperaturno udobje odvisno od posameznika.

Niso pa bolniki edini, ki jim vročina povzroča preglavice. V klimatizirane prostore se težko zatečejo tudi brezdomci. V Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice so za STA pojasnili, da je huda vročina pogosto bolj usodna za brezdomce kot pa hud mraz pozimi.

Tako opažajo, da se v teh vročih dneh brezdomci pogosteje zadržujejo znotraj dnevnih centrov, medtem ko se v hladnejših dneh bolj zadržujejo pred dnevnimi centri. V dnevnih centrih imajo na voljo zadostne količine vode in druge vrste osvežitve, da preprečujejo dehidracijo. Prav tako je društvo aktivno na terenu, kjer brezdomcem delijo vode in pripomočke za rehidracijo.

Kakšnih večjih težav z zdravjem brezdomcev v letošnji vročini še niso ugotovili, bolj gre za posamezne primere dehidracij, ko se zatečejo bodisi na urgenco ali pa v pro bono ambulanto, so za STA še pojasnili v društvu Kralji ulice.

Danes se po napovedih vremenoslovcev obeta najbolj vroč dan v letošnjem vročinskem valu. Po podatkih na spletni strani Agencije RS za okolje so se v več krajih v Sloveniji temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo ob 14. uri v Novi Gorici, kjer je se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija.

S tem pa se niti približno nismo približali temperaturnemu rekordu izpred petih let, ko so v Cerkljah ob Krki namerili 40,8 stopinje Celzija. Trenutno je tam 33 stopinj Celzija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine