12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Takole fakultete in znanstvene institucije skozi stranska vrata uvajajo svoje bizarne »načrte za uveljavljanje enakosti spolov«

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani je zadnje čase znana predvsem po bizarnih novostih, ki se tičejo t. i. enakosti med spoloma. Kot smo poročali že lani, so uvedli v svoje uradne dokumente novost, da se kot nevtralni slovnični spol uporablja ženski spol, s čimer naj bi končali tradicionalno vladavino moških.

 

Izvedeli pa smo tudi, da je omenjena fakulteta konec maja letos sprejela Načrt za uveljavljanje enakosti spolov, ni pa znano, kaj vsebuje, saj ga na spletni strani niso objavili, zato smo se na vodstvo fakultete obrnili z novinarskim vprašanjem.

Dekan dr. Roman Kuhar, znan tudi kot sodelavec Mirovnega inštituta, nam je sporočil naslednje: »Filozofska fakulteta je sprejela omenjeni načrt, tako kot so tovrsten načrt med drugim sprejeli tudi na ZRC SAZU, Nacionalnem inštitutu za biologijo in na Kemijskem inštitutu. Načrt še ni objavljen na spletni strani. Objavili ga bomo v kratkem s postavitvijo nove spletne strani, takrat pa bo na voljo tudi javnosti.«

Ko smo nekoliko preiskali okoliščine glede omenjenega načrta, smo odkrili, da je bil omenjeni načrt za uveljavljanje enakosti spolov dejansko projekt v okviru posveta na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport osmega marca letos. Torej še pod vodstvom ministra Jerneja Pikala (SD), saj je bila Janševa vlada izvoljena 13. marca.

»Predstavili smo ukrepe s področja vpeljave spola v raziskave, usklajevanja domačega dela in poklicnega dela, zaposlovanja žensk ter enakomerne zastopanosti obeh spolov v vseh dejavnostih Inštituta. Poudarili smo, da uspešnost in učinkovitost spremljamo z vrsto številčnih kazalnikov, kot so denimo delež žensk v vodstvenih organih. Ob tem pa zaznavamo tudi pomembne spremembe, ki jih ni vedno lahko »spraviti v številke«: v strategijo smo zapisali nediskriminacijo po spolu. Načrt za enakost spolov prinaša večjo osveščenost o tem, da enakost med spoloma koristi vsem, raznolikost projektnih ekip ter uporaba spremenljivke spola pa prinaša tudi še bolj kakovostne znanstvene dosežke,« je na svoji spletni strani objavil Kemijski inštitut, ki se očitno ne ukvarja samo s kemijo, ampak tudi z »enakostjo spolov«, čeprav je znano, da o enakosti spolov realno ne moremo govoriti – kvečjemu lahko govorimo o enakopravnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine