10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Tako, kot smo napovedali: Lidija Glavina odhaja iz SDH. So tako hoteli botri?

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina se je z nadzornim svetom danes dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave holdinga. Začasno bo vodenje upravljavca državnega premoženja s 1. aprilom prevzel dosedanji prvi nadzornik SDH Igor Kržan, sta ob robu današnje seje nadzornikov povedala Kržan in Glavina.

 

O odhodu Glavine s čela SDH se je sicer ugibalo že kar nekaj časa.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje poudaril Kržan, ki naj bi po pisanju medijev užival predvsem podporo LMŠ, je SDH v obdobju, ko ga je vodila Glavina, beležil zelo dobre rezultate, ki imajo trende izboljševanja. “Kljub odprodaji nekaterih ključnih naložb je SDH lani po preliminarnih podatkih dosegel 6,3-odstotni donos kapitala, kar presega zastavljene cilje,” je povedal.

Zatrdil je, da se po poteku začasne funkcije predsednika uprave ne bo prijavil na razpis. Pričakuje, da bo novi predsednik s polnim mandatom imenovan v največ dveh mesecih. Kot najresnejši kandidat za ta položaj se v javnosti že nekaj časa omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga.

Vodenje nadzornega sveta bo medtem s 1. aprilom prevzela njegova dosedanja članica Karmen Dietner, je še napovedal Kržan, ki je solastnik in direktor podjetja Aluplus, pred tem pa je bil dve leti predsednik uprave Trima. Na vodilnih in vodstvenih mestih je deloval tudi v podjetju Ursa Slovenija, pred tem pa je bil med drugim zaposlen v Krki. Po navedbah SDH ima tudi potrdilo o usposobljenosti za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnega odbora.

Glavina je v izjavi za medije dejala, da SDH zapušča v odličnem položaju in z rekordnimi rezultati. “Na svoje delo v tej instituciji sem ponosna, a je napočil čas, da grem novim izzivom naproti in najdem nekaj drugega,” je dodala. Poudarila je, da bo novo vodstvo nadaljevalo z odprtimi projekti.

Na novinarsko vprašanje, kam jo bo vodila nadaljnja poklicna pot, je odgovorila, da še ne ve. Ni pa izrecno zanikala možnosti, da bi lahko ostala v SDH. Ne bo pa se prijavila na razpis za enega od članov poslovodstva državnega upravljavca nepremičnin DSU, je povedala in tako odgovorila na informacije iz medijev.

Nadzorni svet je sejo po kadrovski odločitvi nato nadaljeval z drugimi točkami, a jo je zvečer prekinil in jo bo nadaljeval v ponedeljek, so sporočili iz SDH. Do konca marca naj bi sicer holding pripravil naložbeni dokument glede naložbe v Istrabenz Turizem, ki je del strategije konsolidacije državnih naložb v turističnem sektorju.

Na čelu SDH je bila Glavina od julija 2016, ko je najprej kot nadzornica holdinga – v nadzorni svet jo je DZ imenoval spomladi 2015 – začasno prevzela vajeti upravljavca državnega premoženja, nato pa je februarja 2017 dobila tudi poln mandat.

Vodenje holdinga je poleti 2016 prevzela sredi vročega dogajanja v Luki Koper z delavskim uporom, ki je s položaja odnesel njenega predhodnika Marka Jazbeca. Vstopila je torej v zgodbo o nesoglasjih med vodstvom upravljavca koprskega pristanišča in SDH, ki se je zaključilo leto pozneje z razrešitvijo predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića.

Njen mandat je sicer najbolj zaznamovala privatizacija NLB, v njenem času pa je bil zaključen tudi zahteven postopek reševanja in prodaje koprskega Cimosa italijanski družbi TCH Cogeme oz. skladu Palladio Finanziaria, odhaja pa tudi v sklepni fazi prodaje Abanke. V medijih se je omenjalo, da bi utegnila na SDH ostati prav zaradi zaključka te zgodbe.

V javnosti se je precej govorilo o njenih domnevnih povezavah s tako imenovanim zamejskim finančnim lobijem, ki pa jih je odločno zanikala. Očitali so ji tudi, da njen partner posluje z novogoriškim Hitom, ki ga upravlja SDH.

Glavina je bila tretja predsednica uprave SDH od njegove uradne vzpostavitve junija 2014, ko se je preoblikoval iz Slovenske odškodninske družbe. Pred njo sta bila na tem položaju Jazbec in Matej Pirc. Kržan bo tako začasno četrta oseba na čelu upravljavca državnega premoženja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine