7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Tako je v državnem zboru izgledalo obstreljevanje stalinistov in kaviar titoistov: “Ščijete po nas”

“Tudi če je v koalicijski pogodbi stokrat napisano, jaz tega ne bom podprl. Nikdar. Stokrat je lahko napisano, pa ne bom podprl. Jaz ne. Tega ne. Te zgodbe ne. Sicer pa vi koalicijske pogodbe sploh podpisali niste.”

 

Tako je Matjaž Han (SD) Levici Luke Mesca očital, da je spremembo zakona o obrambi, da bi o napotitvah vojske na mednarodne misije poslej odločal državni zbor, predlagala za rušenje Karla Erjavca in manjšinske vlade, in da tega pa že ne bo podprl.

Trček: Ščijete po nas

Han je s tem sprožil burne odzive iz Levice, kup proceduralnih zapletov, najbolj nenavaden pa je bil odziv Franca Trčka, ki je SD očital celo, da “ščijejo” po Levici. Za spremembo so na koncu ob sedmih poslancih Levice glasovali le še trije iz opozicijske SNS Zmaga Jelinčiča. Proti je bilo 73 poslancev iz vseh drugih strank.

Franc Trček in Zmago Jelinčič (Foto: DZ)

Da Levica sodeluje pri sestreljevanju Erjavca, je Han opisal tako: “Ker mi je zelo jasno, tako dolgo sem v politiki, zakaj je ta zakon dva dni pred interpelacijo na državnem zboru, in upam, da ima Karl dosti to kožo, da bo tudi to preživel.” Že pred tem pa je Han dejal, da poskušajo “zdaj Karla Erjavca na hitro očrniti, kako je z vsem v obrambi narobe in kako Karl Erjavec laže”, in dodal, “ker je treba na nek način zrušiti to manjšinsko vlado, eni s šovom v komisiji za nadzor obveščevalnih služb, drugi s predlogom sprememb zakona o obrambi, ki v osnovi vemo, da ni šans, da gre skozi. Ni šans”.

Levica je tako ostre domneve sprožila s predlogom, da bi o tem, ali vojaki gredo na tuje, poslej odločal državni zbor. To so predlagali že v preteklosti in propadli. Tokrat bi lahko bilo drugače, ker so se sklicevali na podpisan dogovor petih koalicijskih strank, ki dejansko vsebuje določbo, da bodo vladajoči to storili. Tako je zapisano v koalicijski pogodbi, ki so jo podpisali predsedniki LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB:

Trditev Hana, da Levica ni podpisnik tega koalicijskega dogovora, je točna, a je podpisnik posebnega dogovora o sodelovanju, ki pravi, da je koalicijski pogodba, ki je Levica ni podpisala, ker si želi ustvarjati vtis, da je opozicija, skupen temelj sodelovanja. Zadnjo, pred letom parafirano verzijo dogovora med Levico in koalicijo, ki govori o spoštovanju koalicijskega dogovora in razglašanju Levice za opozicijo, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Horvat: Levica je sesula že boxerje

Han je spodbudil nekaj besnih reakcij v Levici. Trčkova o “scanju”, ki jo je pozneje popravil v “lulanje” drug po drugem, ki bi se ga morali izogibati, ni bila edina, ki jo je Trček izrekel tako: “Glejte, saj če bi se poslušali, zlasti stara in nova Levica onkraj tega, kdo bo po kom scal, kolega Matjaž, bi ugotovili, zakaj ima 17 držav to urejeno tako, kot mi predlagamo.”

Miha Kordiš (Levica) pa je denimo ocenil, da je Erjavec politični “survivor”, pragmatik, in da “če želimo od gospoda Erjavca pravo stvar, moramo zgolj poskrbeti, da bo dovolj močno pihalo z leve, ne z desne, pa se bo zgodilo tisto, kar mislim, da se mora”. O SD pa je Kordiš dejal, da “precej dvolično v resnici po tiho podpira ameriški imperializem, podpira interese zveze Nato, samo za razliko od recimo SDS, ki to pove naglas, SD poskuša oprati svoje roke in svoj obraz pred slovensko javnostjo z raznimi retoričnimi piruetami”.

Zanimivo stališče pa je ob predlogu, da bi o napotitvah vojakov odločal DZ, predstavil za NSI Jožef Horvat: “Izkušnje so takšne, da smo vedno zelo previdni, ko gre za predloge s področja obrambe poslanske skupine Levica. Ne smemo pozabiti, da je lansko leto na odboru za zunanjo politiko prav poslanska skupina Levica, bilo je 17. avgusta, na dan državnega praznika, ko je državni zbor kasneje volil predsednika vlade, blokirala nabavo opreme, prepotrebne za Slovensko vojsko. Kasneje je vlada to nekako morala požreti, je morala sprejeti. Sicer vemo, da je podpisana pogodba o sodelovanju med Levico in vlado, in vlada je potem z različnimi manevri razlagala, na kak način pač ni nujno, da se ta oprema nabavi, kot je bila v planu in že potrjena s sklepi odbora za obrambo, s sklepi vlade in tako naprej. Tako da, v tem kontekstu smo glede tovrstnih predlogov zelo previdni, tega identičnega pa smo že videli pred tremi leti.

Obrambni minister Karl Erjavec, za katerega je vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec ocenil, “nekam molčeči ste danes, ni to v vaši naravi, tako da me preseneča”, je na koncu opozoril, da je DZ od leta 2010 vključen v odločanje o napotitvah, odbor za zunanje zadeve praviloma tudi odloča, ali se strinja z namero napotitve. To odločanje poteka tajno. Erjavec je opozoril, da primera, da bi kdaj DZ rekel, “mi pa dajemo negativno mnenje, mislimo, da ne bi šli v to misijo“, še nismo imeli. In dodal: “Prepričan sem, da bi vlada gotovo spoštovala takšno mnenje, ker če bi ne glede na negativno mnenje DZ šli v takšno misijo, bi bilo tveganje, če bi se karkoli zgodilo, za vlado in za ministra previsoko.

Predlog Levice za drugačno odločanje o napotitvah vojakov pa je po tem propadel.

Peter Jančič, Spletni časopis

Zadnje novice

Sorodne vsebine