32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Taka je resnica: Bivši finančni minister v vladi Alenke Bratušek Uroš Čufer ponosni solastnik Ivarčkega jezera

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Večina mest po Sloveniji je zrasla ob vodi, zato je mogoče stara mestna jedra najti na bregovih rek. Danes je situacija povsem drugačna, saj lahko ob vodi postavljajo le tisti z denarjem in s pravimi političnimi povezavami, navadnim ljudem namreč to prepoveduje obstoječa zakonodaja. Naložbeni sklad v lasti nekdanjega ministra vlade Alenke Bratušek Uroša Čuferja je denimo solastnik Ivarčkega jezera, ki se nahaja pod Uršljo goro v občini Ravne na Koroškem.

Postavljanje objektov ob rekah do sedaj nikogar od čez noč prebujenih naravovarstvenikov ni motilo vse do sedaj. Daleč od tega, da se sem šteje le politike iz vrst opozicije, ampak tudi nevladne organizacije, katerih smoter naj bi bilo varovanje čistega okolja. Seveda, ko so se gradili najbolj umazani projekti, od njih kritičnega glasu ni bilo.

Odločil se je za razvoj turizma
Uroš Čufer je bil v času vlade Alenke Bratušek finančni minister. Naložbeni sklad ECP Tactical opportunities (ECP), ki je v lasti poslovneža Ugurja Yildirima iz Turčije in Čuferja, je po poročanju Dela z dne 29. maja letos odkupil terjatve bank in na Koroškem. S tem je postal lastnik Ivarčkega jezera in podjetja, ki je poimenovan po njem. “Gre za hčerinsko družbo konjiške SG Automotive, ki je v prisilni poravnavi, v kateri je ECP odkupil že veliko njihovih terjatev, s ciljem, da bi postal lastnik tudi te družbe.”

Čufer je za časnik potrdil informacije okrog nakupa turistične destinacije, ki je med ljudmi priljubljena. Povedal je, da prodaja nepremičnine ne predstavlja njihovega cilja, ampak turistični razvoj le te. Zadali so si, da s pomočjo izkušenih turističnih izvajalcev poskrbijo za kratkoročni razvoj turizma, nato pa tudi za dolgoročni. “Ivarčko d.o.o. ne bo šlo v stečaj,” je poudaril Čufer. Kot so pred dnevi poročali mediji, je bilo urejenega marsikaj, da je jezero privabilo obiskovalce. Obetajo se koncerti, ne manjkata niti hrana in pijača.

foto: Facebook / Ivarčko jezero

V stranki SAB so sicer že dokazali, kakšen je v praksi razkorak med teorijo in prakso. Čeprav smo lahko videli, kako aktivno so se angažirali pri kampanji nasprotovanja vladi, še posebej poslanec Marko Bandelli, pa je dejstvo, da parcele podjetja poslanca ležijo na poplavnem območju ob reki Vipavi. “Moje videnje problema pa je, da bo Bandelli še naprej imel betonarno in parkirišče ob vodi, ker je vse postavil pred dokončnim sprejetjem novega zakona. Enako velja za privilegirane lastnike vil ob morju in rekah. Torej so spet na slabšem vsi drugi, ki te sreče niso imeli,” je kritično komentiral eden izmed uporabnikov Twitterja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine