30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Tajkun Petrič bo tako dolgo zaustavljal gradnjo predora v Karavankah, dokler njegov Kolektor CPG ne dobi posla

Čeprav bi se morala gradnja druge cevi karavanškega predora začeti že sredi prejšnjega leta, pa kaže, da se bo vse skupaj še dodatno zavleklo. Na Dars sta namreč prispeli dve pritožbi na postopek izbire izvajalca za gradnjo. Pritožbo sta vložila Gorenjska gradbena družba in pa seveda Kolektor CPG v lasti tajkuna Stojana Petriča. Kot kaže, se izbranec zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana Stojan Petrič nikakor ne namerava predati, potem ko je postalo znano, da je turški Cengiz tisti, ki je oddal najcenejšo ponudbo.

Gradnja druge cevi karavanškega predora v Avstriji se je že zdavnaj začela, na naši strani pa se nad projekt, kot je v Sloveniji v navadi, zaradi zadušljive birokracije in korupcije vedno bolj zgrinjajo črni oblaki. Očitno je, da so na delu akterji globoke države, ki si prizadevajo, da ne bi bil izbran najcenejši tuji izvajalec, ampak domači in dražji izvajalec Kolektor.

Decembra 2017 je Dars pričel z iskanjem izvajalca, a so pritožbe oddajo naročila precej zavlekle, pri čemer je potrebno tudi upoštevati, da naj bi gradnja trajala predvidoma pet let. Kljub dvema pritožbama na odločitev Darsa je Državna revizijska komisija v sestavi predsednika Sama Červeka in še štirih članov odločila, da ne ugodi predlogu za zadržanje postopka, ki so ga skupaj vložili Kolektor CPG, Yapi Merkezi in Riko. Iz tega razloga je Dars vnovič odprl postopek zbiranja ponudnikov, ki so pravočasni oddali ponudbo.

Foto: STA

Možna še kakšna pritožba

Dars se bo po poročanju TV Slovenija in časopisa Delo pogajal s turškim Cengizom, ki je oddal najcenejšo ponudbo v znesku 99,6 milijona evrov, konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in turškega Yapi Merkezi v znesku 121 milijonov evrov in konzorcijem podjetij Implenia Österreich, Implenia  Švica in CGP Novo mesto. Grški J&P Awax s ponudbo v vrednosti 115 milijonov evrov in Gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom v vrednosti 122,2 milijona evrov pa sta ostala zunaj boja. Glede na to, da rok za pritožbe še ni zaključen, je mogoče pričakovati, da bo na Dars priromala še kakšna nova pritožba. Kot so na Darsu povedali za STA, bosta zahtevka za revizijo vplivala na zamik začetka izgradnje druge cevi karavanškega predora. “V najboljšem primeru bi se gradnja lahko začela v začetku naslednjega leta, bolj podrobno v tem trenutku ni možno napovedati,” so še sporočili.

Več kot očitno je, da domači gradbeni mafiji ni bilo prav, ko je Cengiz Insaat lanskega decembra podal dodatno zavezo, da bi ob pridobitvi pogodbe za izvedbo del do konca februarja 2019 zagotovil izvedbo v osnovnem terminskem roku in da za izvedbo del iz javnega naročila ne bi izdal enega samega samcatega aneksa. Pri nas so namreč navajeni, da s pomočjo omrežja globoke države lepo živijo na račun denarja davkoplačevalcev. Zaradi apetitov izbrancev je tako tudi pri izvedbi projekta Glinščica v okviru gradnje drugega železniškega tira Koper-Divača prišlo do težav. Kot so povedali, bo družba 2TDK razpis za njegovo izvedbo razveljavila, in sicer zaradi suma, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Pri tem pa je treba poudariti, da je bil na prvem razpisu najcenejši ponudnik za več kot 5 milijonov cenejši od drugouvrščenih Kolektorja Stojana Petriča, Rika Janeza Škrabca in Pomgrada Stanka Polaniča, ki jih globoka država favorizira na vsakem koraku.

Foto: STA

Za tajkune Foruma 21 se upravičeno zdi, da zanje ni prav nič nedosegljivega, saj globoka država pridno dela na tem, da ostanejo pri koritu in se mastijo na račun denarja davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Interes države in državljanov pa je tako potisnjen v ozadje. V konkretnem primeru gradnje druge cevi karavanškega predora se nedvomno poraja vprašanje, kako dolgo bomo Slovenci še čakali, da se gradnja končno začne? Zaradi velikih apetitov pri projektu gradnje predora v Karavankah ni pričakovati, da se bo boj v kratkem zaključil. Prav tako pa je težko verjeti v uresničitev najbolj svetlih napovedih, da bi se lahko gradnja pričela v začetku naslednjega leta. Očitno se bodo pritoževali tako dolgo, da bodo dobili posel, potem bodo pa Turki njihovi podizvajalci. Razlika pa bo šla našim baronom direkt v “žep”. Kar Petrič želi, to Petrič dobi – tako ali drugače.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine