3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

T. i. podnebne protestnike javno podprl tudi minister Simon Zajc – bo v Slovenijo na poseben državniški obisk povabil Greto?

Pred današnjimi podnebnimi protesti mladih je udeležencem podnebnih štrajkov podporo izrekel minister za okolje in prostor Simon Zajc. K pogovoru so jih povabili tudi v državnem zboru, a so to povabilo mladi zavrnili. “Dovolj je obljub, zahtevamo ukrepe!” so sporočili.

 

Mladi, ki se bodo danes pet do dvanajstih podali na ulice 13 slovenskih krajev, zavračajo dialog s poslanci. “Vabilo državnega zbora smo zavrnili in ga bomo zavračali, dokler odločevalci ne bodo pripravili časovnice, ki določa pravično zaprtje Termoelektrarne Šoštanj najkasneje do leta 2030. Šele s konkretnimi ukrepi bodo pokazali, da so pripravljeni reševati podnebno krizo v vsej svoji resnosti,” so sporočili medijem iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Niso pa še povedali, kaj si mislijo o sporočilu okoljskega ministra Zajca. Ta jim je izrekel podporo v video nagovoru na spletnem družbenem omrežju Facebook.

“Podnebne spremembe so naša realnost in se ne ozirajo na meje. Niti se ne ozirajo dosti na to, ali verjamemo, da jih povzročamo tudi ljudje,” je poudaril Zajc. “Današnji podnebni štrajk mladih podpiram in ga razumem predvsem kot opozorilo in poziv k akciji,” je dodal.

Zajc se z mladimi strinja, da potrebujemo konkretno ukrepanje. Zato je vse deležnike pozval k oddaji pripomb na predlagani prvi podnebni zakon v zgodovini Slovenije. Glavni cilj zakona, ki ga je ministrstvo za okolje 12. septembra poslalo v javno obravnavo, je doseči ogljično nevtralnost – to je ničelno stopnjo neto emisij toplogrednih plinov – do leta 2050.

Po vsem svetu se bodo danes znova odvili podnebni protesti, tokrat tudi v Sloveniji. Pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost se bodo podnebni štrajki ob 11.55 začeli v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi in Stari Gorici, Velenju, Brežicah, Krškem, Celju, Ptuju, Ormožu, Ljutomeru, Kopru in v Ilirski Bistrici.

Mladi za podnebno pravičnost med drugim zahtevajo reševanje podnebnih sprememb kot krize globalnih razsežnosti, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet, dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja, štiridnevni delovni teden, državno zajamčena zelena delovna mesta ter prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave.

Skratka, spet primeren dan za »špricanje« pouka, za ministra Zajca pa priložnost, da morda povabi na državniški obisk v Slovenijo kar samo Greto…

Zadnje novice

Sorodne vsebine