9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Sveženj »Pripravljeni na 55« bo glavna tema neformalnega srečanja okolijskih ministrov

Piše: L. B. 

Ministri za okolje in podnebne spremembe se bodo danes in jutri, 20. in 21. julija, srečali na Brdu pri Kranju, kjer bodo razpravljali o pomembnem zakonodajnem svežnju Pripravljeni na 55 (Fit for 55), katerega cilj je 55 % zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030. Neformalno srečanje bo gostil minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. 

Minister je o srečanju dejal: »Zagotovili bomo koherenten in celovit pristop pri obravnavi posameznih dosjejev, na vseh relevantnih delovnih skupinah in formacijah sveta.«

Poleg paketa Fit for 55 imajo prednostne vsebine tudi zahtevna podnebna pogajanja na Mednarodni podnebni konferenci COP26 v Glasgowu. V tem paketu so med drugim upoštevani: posodobitev sistema trgovanja z emisijami, posodobitev okvira za rabo zemljišč ter spremembe rabe zemljišč in gozdarstva, krepitev energetske učinkovitosti in obnovljivih virov, tudi krepitev standardov glede CO2 za cestna vozila.

Slovenija, država z bogato naravo in najvišjim deležem Nature 2000 v EU, si bo prizadevala za ohranitev biotske raznovrstnosti kot prednostne vrednote. V skladu z vizijo o življenju v harmoniji z naravo si bo EU prizadevala, da bodo do leta 2050 vsi svetovni ekosistemi obnovljeni, odporni in ustrezno zavarovani.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine