15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Svetovni slovenski kongres evropskim institucijam o obtožbah vlade v tujih medijih: Tako početje je barbarsko in ne odraža mnenja Slovencev po svetu!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Svetovni slovenski kongres, ki predstavlja in združuje Slovence po svetu se je ostro odzval na obtožbe o kritičnem stanju slovenskih medijev. “Danes nikjer v Sloveniji ni mogoče najti ničesar, kar bi bilo lahko razumljeno kot napad na svobodo medijev s strani sedanje vlade. Vendar je to točno to kar nekateri opozicijski politiki in člani glavnih slovenskih medijev poskušajo prikazati v tujini,” so zapisali v javnem pismu. Prepričani so, da so napadi zrežirani zaradi tega, ker opozicija ni na oblasti in s tem želijo oblatiti trenutno vlado. Na koncu še pozovejo evropske institucije, da si pridejo sami ogledati stanje v Sloveniji, saj se zavedajo, da ovire glede jezika na evropskem prostoru puščajo nevednost o realnem stanju. “To preprosto ni res in to lahko preveri vsak državljan EU, ki razume slovenski jezik,” so poudarili.

Svetovni slovenski kongres (SSK) je nestrankarska organizacija, ki združuje Slovence v domovini in po svetu. Njihovo poslanstvo je obdržati povezavo s Slovenci v tujini in aktivno podpirati izmenjavo izkušenj na področju demokracije, gospodarstva, tehničnih znanosti, medicine in kulture. “SSK zato dobro pozna politične razmere v Sloveniji in tudi razmere v deželah, kjer biva pol milijona naših rojakov. Ta perspektiva omogoča SSK objektiven pogled na politična dogajanja v Sloveniji v primerjavi z drugimi po svetu,” je zapisal v pismu evropskim institucijam njihov predsednik Boris Pleskovič.

V luči njihovega poslanstva so prepričani, da ne morejo ostati pasivni glede na trenutno pristransko medijsko kampanjo, ki načenja ugled Slovenije doma in v tujini. Kot sami vidijo situacijo, nekateri znani in pristranski novinarji izkoriščajo dejstvo, da si tisti zunaj države ne morejo privoščiti natančnega spremljanja političnega dogajanja v Sloveniji, in bi si lahko oblikovali neresničen pogled na to kar se v resnici dogaja. “Žal so takšna napačna videnja v Sloveniji našla pot do članov Evropske komisije in do poslanskih skupin v Evropskem parlamentu,” so dejali.

Foto: SSK

V SSK želijo obrazložiti, da je sedanji spor glede “svobode tiska” v Sloveniji predvsem posledica nedavne menjave vlade. “Danes nikjer v Sloveniji ni mogoče najti ničesar, kar bi bilo lahko razumljeno kot napad na svobodo medijev s strani sedanje vlade. Vendar je to točno to kar nekateri opozicijski politiki in člani glavnih slovenskih medijev poskušajo prikazati v tujini,” so dejali.

Slovenska tiskovna agencija je vladni administraciji zaprla dostop do vsebin (Foto: STA)

SSK želi preprečiti, da bi EU slepo prevzemala mnenja in izjave ekstremističnih novinarjev, ki pošiljajo in objavljajo svoje neresnične prispevke o domnevnem pomanjkanju svobode medijev v Sloveniji. Želijo jih seznaniti z dejstvom, da so edine fizične napade na novinarje v času te vlade izvedli protestniki v času odrejene omejitve gibanja in zbiranja, ki je bila uvedena z namenom, da se prepreči nadaljnje širjenje koronavirusa. Takšne ukrepe zoper širjenje pandemije so sprejele vse odgovorne vlade po vsem svetu z namenom, da bi zaščitile svoje državljane in ne zato, da bi krčile svobodo medijem.

Največji slovenski televiziji sta politično pristranski

Svetovni slovenski kongres želi osvetliti resnično situacijo na področju medijev in političnega razvoja demokracije v Sloveniji. Po 10-letnem vladanju levo-sredinske opcije se je pred letom dni v Sloveniji oblikovala desno-sredinska vlada. “Ta nova vlada je postala tarča pristranskega poročanja s strani vseh medijev, ki imajo svoje korenine v levo-sredinskem prepričanju,” so še poudarili. Slovenci smo bili že večkrat priča očitni medijski podpori protivladnim demonstracijam. Prav na teh zlonamernih napadih pa so protestniki pozivali celo k uboju predsednika Vlade RS. “Takšno barbarsko poročanje medijev ni slovensko in ne odraža večinskega razmišljanja Slovencev po svetu.”

Foto: Twitter

Poudarjajo, da takšna stališča nenehno ponavljata dve prevladujoči televizijski družbi, ki nadzorujeta večino pozornosti javnosti. Obe sta pristranski v informativnih oddajah, vključno z javno televizijo. Predsednik vlade se je moral dolgo časa pogajati, da je nazadnje le dobil termin, da je lahko državljanom Slovenije preko javnega medija sporočil življenjsko pomembne informacije glede pandemije koronavirusa. Takšno neupoštevanje pomembnih informacij, celo od predsednika Vlade, je v popolnem nasprotju z dolžnostjo javnega obveščanja. “Dolžnost javnih medijev je nepristransko in uravnoteženo poročanje brez predsodkov ne glede na to katera politična stranka je na oblasti.”

Enako velja za Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki je s svojim statutom zavezana nepristransko in resnično poročati javnosti. “Obe javni medijski hiši sta postali propagandno orodje sedanje opozicije v Sloveniji. Vsako kritiko sedanje vlade zavračata kot napad na novinarsko svobodo. Takšna neetična dejanja pa vsem zunaj države pošiljajo napačno sporočilo,” so še kritični.

Poklicni kodeks zavezuje medije, da objektivno in nepristransko poročajo

Pravilen namen oziroma naloga medijev je objektivno in nepristransko poročanje o dogodkih, k temu pa jih zavezuje poklicni kodeks. Zato je nesprejemljivo, da v tuje medije odtekajo lažne obtožbe, da sedanja vlada v Sloveniji ogroža novinarje, krati svobodo govora in uvaja cenzuro. “To preprosto ni res in to lahko preveri vsak državljan EU, ki razume slovenski jezik,” še pravijo in obrazložijo zakaj je predsednik vlade Janez Janša pozval predstavnike institucij EU, da obiščejo Slovenijo in sami preverijo dejansko stanje glede svobode medijev v Sloveniji. “Na SSK upamo, da bodo glavni predstavniki EU medijev čim prej prišli in videli resnična dejanja naše vlade,” so še dodali na koncu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine