5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Svetniški klub SDS protestira zoper uredniško politiko javno financiranega Jankovićevega glasila, ki očitno poroča v korist župana in njegove liste!

Ker je za Glasilo Mestne občine Ljubljana, ki ga na dom prejmejo vsa gospodinjstva v prestolnici, značilno enostransko in pro-režimsko poročanje v korist vladajoče lokalne oblasti, so se v Svetniškem klubu Slovenske demokratske stranke (SDS) odločili, da vložijo pritožbo proti javno financirano glasilo. To namreč ima vpliv na krnitev svobodnega oblikovanja politične volje volivk in volivcev kot neodtujljivega predpogoja demokracije. 

V Svetniškem klubu SDS izpostavljajo, da jih je še posebej zmotila zadnja izdaja Glasila, kjer je lokalna oblast izrabila javna sredstva za propagando in enostransko poročanje v člankih “Veliki kohezijski projekt” na straneh 4,5 in “Za čisto pitno vodo skrbijo sleherni trenutek” na straneh 6,7 in 8. Župan Zoran Janković in njegova lista , ki drži vso oblast v mestu v svojih rokah, dobro ve, da je tako imenovani “Veliki kohezijski projekt” zaradi svojega netransparentnega vodenja in ogrožanja pitne vode glavnega mesta države zelo pereča zadeva, ne samo na lokalnem nivoju, temveč celo na državnem. Kljub temu pa je urednik dr. Uroš Grilc pod patronatom župana natisnil propagandni pamflet, ki poveličuje projekt, s katerim se ogroža voda Ljubljane.

Ni bilo sledu o stališču opozicije ali strokovnjakov, ki nasprotujejo projektu
Pri tem ni bilo zaslediti niti enega stališča opozicije v Mestnem svetu kot tudi strokovnjakov, ki temu projektu nasprotujejo. “S tem, ko poveličujete sebe in svoje projekte v Glasilu, ki ga financiramo vsi prebivalci Ljubljane in hkrati ne dajete nobene možnosti opoziciji v Mestnem svetu, kot tudi drugače mislečim prebivalcem Ljubljane, ste na nek način še vedno miselno zakoreninjeni v prejšnjem totalitarnem sistemu. Spodobilo bi se, da v imenu demokracije in spričo javnega financiranja Glasila (ki ga financirajo tudi volivci opozicijskih strank), mesto za svoj Glas dobi tudi opozicija oziroma ostale svetniške skupine in liste.” 

“Objektivnost” pa taka
Iz Odloka o proračunu MOL za leto 2020 je sicer razvidno, da naj bi bil dolgoročni cilj izhajanja glasila Ljubljana zagotoviti brezplačno, objektivno in celovito ter kakovostno obveščanje meščanov o dogajanju v Ljubljani. V svetniški skupini SDS poudarjajo, da je na prvih straneh zadnjega Glasila vse prej kot objektivno poročanje, ko se meščane obvešča o izgradnji spornega kanalizacijskega omrežja s člankom “Veliki kohezijski projekt”.

“S takšno lokalno propagando se poskuša doseči enoumje v smislu “Občina, to sem jaz”, čeprav vse več indicev kaže na to, da je pri pri tem projektu nekaj hudo narobe, kajti dejstva t.i “Velikega kohezijskega projekta” so sledeča: 1. S kanalizacijskim omrežjem uvažamo kanalščino iz dveh sosednjih občin. Kaj imamo Ljubljančani od tega, ni jasno. 2. Del spornega kanalizacijskega omrežja v izmeri cca. 4 km teče čez vodovarstveno območje. 3. Del spornega kanalizacijskega omrežja poteka čez potresno prelomnico. 4. Študije o vplivih na okolje ni, pa čeprav gre pri vodi za vitalen interes prebivalstva. 5. Celovitega gradbenega dovoljenja ni, ampak se s parcialnimi dovoljenji po vsej verjetnosti poskuša izigravati obstoječo zakonodajo. 6. Gradnja projekta poteka po trasah, kjer služnost še ni urejena ali pa je v nasprotju s služnostno pogodbo.”

Poleg tega pa je potrebno izpostaviti dejstvo, da so na izredni seji Državnega zbora RS, 22. januarja lani, za zaščito vodovarstvenega območja pri svojih priporočilih zbrali več kot ustavno večino, ter brez glasu proti izglasoval predloge, ki jih je podal Anže Logar in priporočila Ministrstva za okolje in prostor, da se gradnja kanalizacije čez vodonosnik začasno ustavi. Tako je ljubljanska kanalizacija čez vodnjak pitne vode postala tudi državna in ne samo več lokalna zadeva. V svetniški skupini SDS, ki so ji meščani na zadnjih volitvah namenili 19,16 odstotka glasov, se nadejajo, da župan Janković premore vsaj toliko lucidnosti in samokritičnosti, da bo v naslednji izdaji Glasila Ljubljana na prvih straneh (4-7) objavil njihovo pritožbo.

Vsaki svetniški skupini in listi v MOL naj se nameni strani glede na število sedežev
V svetniški skupini SDS predlagajo, da se v vsaki naslednji izdaji glasila, vsaki svetniški skupini in listi v Mestnem svetu nameni nekaj strani glede na število sedežev v Mestnem svetu. Tako bi stranki SDS, ki ima 10 sedežev od 45 sedežev, pripadlo 22 odstotkov vseh strani. Glede na to, da so v Odloku proračuna MOL za leto 2020 napisali, da je v načrtu izdaja 10 številk glasila (8 enojnih in dve dvojni), bi v primeru 48-strani dolgega glasila pomenilo, da bi svetniški skupini SDS pripadlo od 10 do 11 strani za objavo stališč, kritik, programa.

V imenu svetniškega kluba je svetnik Gregor Slabe kritično izpostavil, da je za Glasilo Ljubljane namenjenih 620 tisoč evrov in  glede na to, da Ljubljana pripada vsem, ki tukaj živijo, bi bilo prav, da se nekaj strani odstopi tudi opozicijskim strankam. “V nasprotnem primeru ne vidimo smisla, da se glasilo izdaja in financira iz javnega denarja vseh prebivalcev Ljubljane- in si ga naj financira svetniška skupina Jankovića sama.” Glede na navedeno tako pričakujejo, da se vsem listam in svetniškim klubom glede na število sedežev omogoči objava lastnih stališč, mnenj, kritik, pobud in programa.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine